Neoweb.nl

'Elektrisch schokje helpt bij namen herinneren'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Elektrisch schokje helpt bij namen herinneren'
« on: October 07, 2010, 01:05:59 PM »
'Elektrisch schokje helpt bij namen herinneren'
AMSTERDAM – Mensen kunnen zich namen van andere personen beter herinneren als hun brein wordt gestimuleerd met lichte stroomschokjes. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Elektrische stimulatie van de anterieure temporale kwab in de rechterhersenhelft zorgt er voor dat mensen gemakkelijker op namen komen van (semi-)bekende personen. Hun prestaties verbeteren gemiddeld met 11 procent.

Dat melden onderzoekers van Temple University in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychologia.

geheugen verbeteren
“We weten al veel over hoe het geheugen van mensen kan verslechteren, maar we weten nog weinig over hoe we hun geheugen kunnen verbeteren”, verklaart hoofdonderzoekster Ingrid Olson op nieuwssite ScienceDaily.

“Deze bevindingen beloven veel voor de toekomst, omdat ze wijzen op mogelijke therapeutische behandelingen na geheugenverlies door een hartaanval of neurologische beschadiging”, aldus de onderzoekster.

Olson kwam tot haar ontdekking door tijdens een experiment af en toe elektrische stimulatie toe te passen op de hersenen van proefpersonen die naar foto’s van beroemde en iets minder beroemde mensen keken.

Ouderdom en verbeteren geheugen
De deelnemers aan het experiment moesten zich zo veel mogelijk namen van personen op de foto's proberen te herinneren. Op de momenten dat ze stroomschokjes ontvingen, lukte dat aanzienlijk beter dan wanneer hun hersenen niet werden gestimuleerd.

De Amerikaanse wetenschappers willen het experiment nu graag herhalen bij oudere mensen, omdat het vermogen om namen te onthouden vaak verslechtert op hogere leeftijd. Mogelijk kan elektrische stimulatie de achteruitgang van het geheugen enigszins beperken.

“Als we ouder worden, verzwakken de verbindingen tussen de zenuwcellen in ons brein”, aldus de onderzoekster. “Uit onze studie blijkt dat elektrische stimulatie er voor zorgt dat de zenuwcellen een impuls krijgen op het moment dat de proefpersonen zich namen proberen te herinneren.”

bron: nu.nl