'Geliefden imiteren elkaars taalgebruik'AMSTERDAM – Als mensen een liefdesrelatie met elkaar hebben, imiteren ze elkaars woorden in gesprekken en briefwisselingen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
Vooral tijdens goede periodes in hun relaties 'kopiëren' mensen onbewust het taalgebruik van hun partner.
Met name persoonlijke voornaamwoorden, voorzetsels en voegwoorden worden dan overgenomen van de ander. In slechte periodes van een relatie neemt het aantal overeenkomstige woorden af.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Texas in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology.
Taalgebruik na zien van films en het lezen van boeken"Het aanpassen van de stijl gebeurt automatisch. Het analyseren van taal is een onopvallende manier om de diepere relaties van mensen met anderen te bestuderen", verklaart onderzoekster Molly Ireland.
Het imiteren van taalgebruik gebeurt volgens de wetenschappers echter niet alleen in liefdesrelaties, maar in allerlei situaties. “Als twee mensen een conversatie starten, gaan ze meestal na een paar seconden al op dezelfde manier praten”, verklaart hoofdonderzoeker James Pennebaker op nieuwssite Eurekalert.
“Dit gebeurt ook als mensen een boek lezen of een film kijken. Zodra de aftiteling begint, praten ze op dezelfde manier als de hoofdpersonen.”
Schrijfopdracht onder studentenDe wetenschappers kwamen tot hun conclusies door 2000 studenten schrijfopdrachten te geven, waarin vragen werden gesteld in verschillende stijlen. Als de proefpersonen een vraag moesten beantwoorden die erg formeel was opgesteld, gebruikten ze meestal ook deftige taal in hun antwoord.
Wanneer in de vraagstelling echter populaire woordconstructies zoals ‘zeg maar’ en ‘een soort van’ voorkwamen, werd het taalgebruik in de antwoorden ook slordiger.
Taalgebruik in briefwisselingenBij het onderzoek werden ook briefwisselingen van getrouwde dichters uit verschillende tijdperken geanalyseerd, zoals het echtpaar Elizabeth Barret en Robert Browning en de geliefden Sylvia Plath en Ted Hughes.
“De stijl van hun woorden was meer overeenkomstig tijdens gelukkige periodes in hun relaties en meer verschillend aan het einde van de relaties”, verklaart Pennebaker.
bron: nu.nlZie ook:
http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/Faculty/Pennebaker/Home2000/JWPhome.htmhttp://www.apa.org/pubs/journals/psp/http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-10/uota-wmo100110.php