Neoweb.nl

'Hersenen vertonen unieke reactie op beltoon'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
'Hersenen vertonen unieke reactie op beltoon'
« on: May 28, 2010, 02:43:39 PM »
'Hersenen vertonen unieke reactie op beltoon'
AMSTERDAM – Als mensen de beltoon van hun eigen telefoon horen, reageren hun hersenen op een unieke manier. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt.

Wanneer mensen hun eigen mobieltje horen, worden er uiteraard hersengebieden ingeschakeld die worden geassocieerd met auditieve taken en het geheugen.

Maar na vier honderste van een seconde lichten er ook zenuwcellen op in het brein die normaal gesproken niet actief worden bij het verwerken van geluiden.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Leipzig in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Neuroscience.

Film kijken
Hoofdonderzoekster Anja Roye vermoedt dat het menselijk brein een soort sjabloon aanmaakt voor onze beltonen, waardoor we de geluiden sneller kunnen herkennen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie bij een experiment waarbij proefpersonen naar verschillende ringtones moesten luisteren, terwijl ze een ondertitelde film zonder geluid keken. Als ze het geluid van hun eigen telefoon hoorden, moesten ze op een knop drukken. Ondertussen werden er scans van hun hersenen gemaakt.

Nieuw geluid
Bij alle proefpersonen werden er meer zenuwcellen in hun hersenen actief als ze het signaal van hun eigen mobieltje hoorden, zelfs als ze net een nieuw geluidje hadden ingesteld. De Duitse wetenschappers geloven dat de studie verklaart waarom mensen vaak zo razendsnel reageren op hun beltoon.

bron:nu.nl