Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Taal, communicatie, grammatica, lexicologie, fonetici, syntaxix, gebarentaal => Topic started by: bashanna on January 01, 2007, 10:42:46 AM

Title: Hersenen verwerken Chinees als muziek
Post by: bashanna on January 01, 2007, 10:42:46 AM
Hersenen verwerken Chinees als muziek

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Chinezen gebruiken hun rechter hersenhelft meer dan westerlingen. Die kant van het brein wordt gebruikt om de toonhoogte te ontleden, voordat de linkerhelft de betekenis verwerkt. Dit blijkt uit een studie van Chinese wetenschappers, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Elk Chinees karakter heeft vier tonen, die elk een bepaalde betekenis hebben. Daardoor is het Chinees een van de moeilijkste talen ter wereld.


Mandarijn
Het Mandarijn, de meest gesproken taal in China, wordt volgens de onderzoekers door de hersenen op een vergelijkbare manier verwerkt als muziek. Daarom is ook de rechter hersenhelft bij de verwerking van de taal betrokken.

De meeste westerse talen, met slechts één toon per woord, worden direct door de linker hersenhelft verwerkt.

"De studie laat zien hoe de twee hersenhelften samenwerken wanneer het aankomt op taal," zegt onderzoeksleider en professor Chen Lin tegen Xinhua. "Daarnaast helpt dit onderzoek met de manier waarop Chinezen met schade aan de rechter hersenhelft of doven kunnen worden geholpen."