Neoweb.nl

'Het is bijna onmogelijk moedertaal te verleren'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Het is bijna onmogelijk moedertaal te verleren'
« on: September 13, 2007, 09:33:54 AM »
'Het is bijna onmogelijk moedertaal te verleren'

AMSTERDAM - Het is bijna onmogelijk om je moedertaal te verleren. Die conclusie trekt promovenda Merel Keijzer in haar proefschrift over de taalvaardigheid van emigranten.
 
Ze promoveert donderdag 20 september op haar studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Puberjaren
Mensen ontwikkelen hun taalvaardigheid tot ver in de puberjaren, stelt Keijzer. Als ze langdurig in andere landen verblijven, zullen ze steeds meer moeite krijgen met bijvoorbeeld het vervoegen van werkwoorden, het benoemen van meervouden of het formuleren van ontkenningen.

Ze verwijst daarbij naar Nederlandse emigranten die jarenlang in Canada hebben gewoond.

Maar volgens de promovenda blijft de taal die aan het begin van het leven is geleerd, het langst hangen en gaat de kennis die er op het laatst inging er weer het snelst uit.

bron: ANP & nu.nl

Offline Lepton77

  • *
  • 29
  • +5/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: 'Het is bijna onmogelijk moedertaal te verleren'
« Reply #1 on: October 25, 2007, 04:29:37 PM »
Zo komen we bij de neurowetenschappen terecht.

Al voor onze geboorte is het grootste deel van de hersenen en verbindingen van neuronen al gevormd. Het leren van bijvoorbeeld onze moedertaal na onze geboorte zorgt natuurlijk voor nieuwe 'circuits' en verbindingen van neuronen. Maar wanneer deze eenmaal zijn gevormd zijn ze vrijwel permanent. Daarom dus vrijwel onmogelijk om je moedertaal te vergeten.

Bij vrijwel alle levende wezens is dit zo, er zijn uitzonderingen, zoals de kanarie. Ieder jaar rond de paartijd wordt het deel van de hersenen, die verantwoordelijk is voor het fluitmelodietje (om vrouwtjeskanaries aan te trekken) opnieuw gevormd, en wordt ook tweemaal zo groot. Elk jaar is dit weer een ander patroon en verbindingen van neuronen en weer een ander melodietje, en alles van daarvoor is vergeten.
Je kunt wel nagaan dat als dit zo bij mensen zou werken, dat je ieder jaar weer opnieuw kunt beginnen met het leren van bijvoorbeeld je moedertaal.

Veel over hoe het brein en neuronen etc werken kun je lezen in het boek 'The Brain' van Richard F. Thompson.
Wel alleen in het Engels maar een erg interessant en aan te raden boek.