Neoweb.nl

Liegen duurt langer dan waarheid spreken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Liegen duurt langer dan waarheid spreken
« on: February 01, 2009, 12:33:56 PM »
Liegen duurt langer dan waarheid spreken
AMSTERDAM - Het vertellen van een leugen duurt gemiddeld 30 procent langer, dan het spreken van de waarheid. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt tijdens een experiment met een nieuw soort leugendetector.

Een onderzoeksteam van Southampton University onderwierp een grote groep proefpersonen aan een speciale leugentest.

De deelnemers aan het experiment moesten zo snel mogelijk vragen beantwoorden, die op een computerscherm verschenen. Bij sommige vragen moesten ze eerlijk zijn, bij andere vragen moesten ze een leugen verzinnen.

Tara
Het computersysteem met de naam Tara (timed antagonistic response alethiometer test) hield steeds precies bij hoe lang het duurde voordat de ondervraagden hun antwoorden invoerden.

Uit de resultaten van de test bleek dat 85 procent van de proefpersonen meer tijd nodig had om te liegen dan om de waarheid te spreken, zo meldt de Britse krant Sunday Times.

Het geven van een eerlijk antwoord duurde gemiddeld 1,2 seconde. Als de ondervraagden een leugen invoerden, namen ze met een gemiddelde van 1,8 seconde ongeveer 30 procent langer de tijd.

Grote waarde
Hoofdonderzoeker en psycholoog Aiden Gregg gelooft dat het vertellen van een leugen langer duurt, omdat het meer complexe activiteit van de hersenen vereist. Hij verwacht dat zijn leugentest en zijn onderzoeksresultaten in de toekomst van grote waarde kunnen zijn bij het ontmaskeren van leugenaars in het dagelijks leven.

bron: nu.nl

zie ook:
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article5581230.ece
http://www.psychology.soton.ac.uk/people/ShowProfile.php?username=aiden