Neoweb.nl

'Meest geheimzinnige boek ter wereld gedateerd'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Meest geheimzinnige boek ter wereld gedateerd'
« on: February 11, 2011, 01:44:42 PM »
'Meest geheimzinnige boek ter wereld gedateerd'
AMSTERDAM – Het mysterieuze Voynichmanuscript dat nog door niemand is ontcijferd, blijkt veel ouder te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bekend gemaakt.

Het Voynichmanuscript stamt waarschijnlijk uit het begin van de vijftiende eeuw. Daarmee is het onleesbare boek ruim een eeuw ouder dan wetenschappers tot nu toe dachten. Dat meldt de Universiteit van Arizona.

“Het was fantastisch om dit uit te vogelen”, verklaart hoofdonderzoeker Greg Hodgins op nieuwssite Physorg.com. “We hebben het hier over geweldige puzzel die nog niemand heeft gekraakt.”

Koolstof datering / C14 datering
Hodgins berekende de leeftijd van het manuscript door de pagina’s van dierlijk perkament te analyseren met behulp van zogenaamde C14-datering.

Als een plant of dier sterft, neemt de hoeveelheid C14 in de overblijfselen van het organisme geleidelijk af. Door te kijken hoeveel C14 het perkament nog bevatte, kon Hodgkins vaststellen hoe oud de pagina’s van het boek ongeveer zijn.

Ontcijferen Voynich manuscript
Het Voynichmanuscript is eigendom van de Universiteit van Yale. Het handschrift werd al in 1912 ontdekt door boekhandelaar Wilfrid Voynich. Maar nog altijd is er geen woord van tekst ontcijferd. De tekens die in het manuscript staan, komen in geen enkele taal voor.

De kleurige tekeningen van planten en de mysterieuze diagrammen in het boek suggereren volgens sommige wetenschappers dat het gaat om recepten of berekeningen.

Alchemie
“Niemand weet wat er in dit manuscript beschreven staat,”, verklaart Hodgins. “Maar het lijkt te gaan over onderwerpen die te maken hebben met alchemie. Geheimhouding wordt soms met de alchemie geassocieerd en een gecodeerd boek past natuurlijk in die traditie.”

“Misschien is het een code, of een geheime sleutel”, aldus Hodgins. “Mensen hebben al statistische analyses op het letter- en woordgebruik uitgevoerd. Met dit soort technieken zijn al veel andere codes ontcijferd, maar nog steeds heeft niemand de oplossing gevonden.”

bron: nu.nl

Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voynichmanuscript
http://uanews.org/node/37825
http://www.physorg.com/news/2011-02-experts-age.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/C14