Neoweb.nl

Mooie mensen hoger ingeschat

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Mooie mensen hoger ingeschat
« on: August 19, 2008, 09:40:38 AM »
Mooie mensen hoger ingeschat
AMSTERDAM - Mensen met een aantrekkelijk uiterlijk worden gemiddeld als intelligenter en behulpzamer beoordeeld dan anderen, ook als hun prestaties daar geen aanleiding toe geven.
 
Dat hebben Britse wetenschappers geconcludeerd na de analyse van een televisiespelshow. 

De onderzoekers van University College London bestudeerden de keuzes van deelnemers aan het programma Shafted, een Engelse spelshow die veel lijkt op De Zwakste Schakel. De kandidaten moeten gezamenlijk zoveel mogelijk geld verzamelen door vragen te beantwoorden. De deelnemer met de hoogste score mag na de eerste ronde een tegenspeler aanwijzen, die de show moet verlaten.

Onbewust
Hoewel het lonend is om de goed scorende spelers in het spel te houden, baseren de kandidaten hun keuze waarschijnlijk onbewust ook op uiterlijk.

Deelnemers die worden beschouwd als het minst aantrekkelijk, maken volgens de onderzoekers twee keer zo veel kans om door hun medespelers uit de show te worden gezet. En dat terwijl ze gemiddeld niet slechter scoren dan aantrekkelijke kandidaten.

Succesvoller
De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist. Met de studie zochten de wetenschappers een antwoord op de vraag waarom aantrekkelijke mensen vaak succesvoller zijn.

Eerder onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat 'mooie mensen' in de Verenigde Staten gemiddeld 10 procent meer verdienen dan hun doorsnee collega's. In theorie is het mogelijk dat die salariskloof is ontstaan, omdat aantrekkelijke arbeidskrachten meer aandacht aan hun uiterlijk besteden, of zelfverzekerder zijn.

Mooie mensen
Maar volgens de onderzoekers van University College London worden mooie mensen gewoon voorgetrokken. Dat zou ook naar voren komen in de finaleronde van het programma Shafted. De kandidaat met de beste score moet dan een tegenspeler kiezen, waarmee hij strijdt om al het gewonnen geld.

Onafhankelijk van elkaar moeten ze kiezen of ze de pot willen delen, of alles voor zichzelf willen houden. Als de één besluit te delen en de ander kiest voor het hele bedrag, mag die laatste speler zijn gang gaan. Als elke kandidaat de complete pot opeist, krijgen beide kandidaten niets.

Samenwerken
Het is dus belangrijk om een tegenspeler te vinden waarmee je goed kunt samenwerken. Maar volgens de onderzoekers kiezen de kandidaten ook in de finale vaak onbewust het gezelschap van de spelers met het mooiste uiterlijk.

Uit de studie zou zelfs blijken dat de kandidaten door hun op uiterlijk gebaseerde keuzes in elke aflevering gemiddeld 350 euro minder prijzengeld winnen.

bron: NU.nl