Neoweb.nl

Nijmeegse wetenschappers verzamelen gebarentaal

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Nijmeegse wetenschappers verzamelen gebarentaal
« on: April 27, 2007, 09:27:38 AM »
Nijmeegse wetenschappers verzamelen gebarentaal

NIJMEGEN - Nijmeegse taalwetenschappers zijn bezig een corpus (verzameling) van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan te leggen.

De eerste delen van de verzameling zijn binnenkort op internet te vinden. Het project loopt tot halverwege 2008, aldus een woordvoerster van de Radboud Universiteit Nijmegen.
 

Hoortoestellen
Het aantal gebruikers van gebarentaal neemt af doordat er steeds betere hoortoestellen op de markt komen. Op dit moment gebruiken in Nederland nog zo'n 5000 mensen gebarentaal als eerste taal.

Daarnaast is voor ongeveer 15.000 gebruikers gebarentaal een tweede taal. De wetenschappers verzamelen zoveel mogelijk filmfragmenten van gebarentaal om ook zoveel mogelijk variaties in de taal vast te leggen.

Videomateriaal
Het corpus Nederlandse Gebarentaal zal uiteindelijk ongeveer 75 uur film- en videomateriaal bevatten. Onderzoekers kunnen de verzameling gebruiken om onder andere sociologische verschillen, fonetische variatie en grammatica te bestuderen. Voor leken zal de verzameling een hulpmiddel zijn bij het aanleren van gebarentaal.

Aan de Radboud Universiteit wordt ook al een corpus Gesproken Nederlands en een corpus Geschreven Nederlands aangelegd. Gebarentaal hoort zeker in de Nederlands-collectie thuis, aldus de universiteit.

bron: ANP & nu.nl