Neoweb.nl

Paarden herkennen elkaars gehinnik

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Paarden herkennen elkaars gehinnik
« on: January 05, 2009, 03:45:34 PM »
Paarden herkennen elkaars gehinnik
LONDEN - Paarden herkennen het gehinnik van een soortgenoot. Ze zijn in staat het geluid in verband te brengen met het uiterlijk van een ander paard.

Dit stellen Britse onderzoekers die 24 paarden hebben bestudeerd in een manege in Sussex. Het dagblad The Times meldde dit dinsdag.,

"We hebben duidelijk wetenschappelijk aangetoond dat paarden de gave hebben een ander individu te identificeren met behulp van verschillende signalen'', aldus onderzoekleidster Leanne Proops van de Universiteit van Sussex.

Hinniken
De onderzoekers registreerden het hinniken van paarden uit een groep op banden en speelden die in bepaalde situaties af. Een paard zag bijvoorbeeld een groepsgenoot achter een afscheiding verdwijnen.

Daar speelden de onderzoekers een bandopname van een ander paard af. Dan keek het proefpaard opvallend langer in de richting van de afscheiding dan wanneer daar het gehinnik klonk van het paard dat hij net had gezien.

Niet iedereen is verrast door de resultaten van de proef. Een medewerker van The Times die vier paarden bezit, wist dit naar eigen zeggen al lang. Hij schreef dat hij meer onder de indruk zou zijn geweest van een onderzoek dat stelt dat de zon 's ochtends opgaat.

bron: ANP & nu.nl

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/simon_barnes/article5348991.ece