Neoweb.nl

Spiegelen van lichaamstaal niet altijd slim

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Spiegelen van lichaamstaal niet altijd slim
« on: August 02, 2011, 03:43:33 PM »
Spiegelen van lichaamstaal niet altijd slim
AMSTERDAM – Als mensen de lichaamstaal van een gesprekspartner imiteren, kunnen ze zichzelf daarmee soms benadelen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Mensen die de lichaamstaal van een onvriendelijke of onbekwame gesprekspartner spiegelen, brengen hun eigen reputatie daarmee in gevaar. Ze worden dan zelf namelijk ook eerder als onvriendelijk of onbekwaam gezien door eventuele toeschouwers.
Dat meldt de Canadese krant Toronto Star op basis van een onderzoek aan de Universiteit van San Diego.

Communicatie met lichaamstaal
De resultaten van de studie zijn verrassend, omdat het spiegelen van lichaamstaal door veel communicatie-experts wordt aangeraden om het vertrouwen van de omgeving te winnen.
De Amerikaanse wetenschappers kwamen tot hun bevinding tijdens een experiment waarbij  verschillende proefpersonen keken naar video’s van sollicitatiegesprekken. Soms spraken de sollicitanten met een vriendelijke en competente interviewer, maar in andere gevallen werd het gesprek geleid door een persoon die zich nogal onbeschoft gedroeg.

Uitstraling spiegelen
Wanneer de sollicitanten hun lichaamstaal bewust of onbewust spiegelden aan de interviewer bleken ze in de ogen van de toeschouwers de uitstraling van deze persoon over te nemen, ook als die uitstraling negatief was.
De wetenschappers waarschuwen dan ook dat het spiegelen van de verkeerde persoon tijdens een sollicitatiegesprek kan leiden tot een daling in reputatie.

Sociale intelligentie
“Imitatie is een belangrijk onderdeel van sociale intelligentie”, verklaart hoofdonderzoeker Piotr Winkielman. “Maar het is niet genoeg om simpelweg de lichaamstaal van je gesprekspartner te spiegelen. Het is ook erg belangrijk om te weten wanneer de bewegingen van andere personen wel moet imiteren en wanneer niet.”
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

bron: nu.nl