Neoweb.nl

Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes
« on: November 23, 2008, 08:14:27 PM »
Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes

AMSTERDAM - Vrouwtjesapen blijken veel meer met elkaar te communiceren dan mannetjes. Volgens Britse wetenschappers wijst die ontdekking er op dat het vrouwelijk geslacht een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van menselijke taal.
 
De onderzoekers van het Londense Roehampton University luisterden wekenlang naar de geluiden van een groep makaken in Puerto Rico. 

Ze telden het aantal keren dat apen op een vriendschappelijke manier met elkaar keuvelden, maar negeerden waarschuwingssignalen voor roofdieren of uitroepen die te maken hadden met voedsel.

Sociale banden
Op die manier brachten de wetenschappers in kaart hoe vaak de dieren met elkaar communiceerden om onderlinge sociale banden te versterken. Ze ontdekten al snel dat vrouwelijke makaken maarliefst 13 keer zo veel vriendelijke geluiden uitwisselden als mannetjesapen. Ook 'praatten' de vrouwtjesapen vaker met andere vrouwtjes dan met mannetjes.

De verklaring daarvoor zoeken de onderzoekers in het feit dat vrouwelijke makaken veel langdurige vriendschappen voor het leven aangaan. De mannetjesapen zwerven daarentegen van de ene naar de andere groep.

Netwerk onderhouden
"De onderzoeksresultaten suggereren dat vrouwtjes vooral vocale communicatie gebruiken, omdat ze daarmee beter in staat zijn om hun grotere sociale netwerk te onderhouden", zo verklaarde onderzoekster Nathalie Greeno tegen ABC News.

De wetenschappers denken met hun onderzoek ook de oorsprong van menselijke taal te hebben gevonden. Ze geloven dat lichamelijke communicatievormen van apen (zoals vlooien en strelen) in de loop van de evolutie steeds meer zijn vervangen door vocale communicatie, omdat de sociale netwerken steeds groter werden.

Hoofdrol
Het vrouwelijke geslacht speelde de hoofdrol in die ontwikkeling, zo gelooft hoofdonderzoeker Stuart Semple. "Onze bevindingen ondersteunen het idee dat de menselijke stem zich tijdens de evolutie het snelste ontwikkelde bij het geslacht dat de kern van de samenleving vormde."

bron:nu.nl