Neoweb.nl

String theorie / Snaar Theorie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

 • The Admin
 • *****
 • 579
 • +112/-10
 • Gender: Male
 • Neoweb Technologie Forum
String theorie / Snaar Theorie
« on: January 07, 2004, 07:36:59 PM »
Even een draadje String theorie / Snaar Theorie ! (ben benieuwd)

De snaartheorie of stringtheorie is een hypothetische theorie die poogt de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde (de elektromagnetische kracht, de sterke en zwakke kernkracht en de zwaartekracht) in één universele omvattende theorie onder te brengen. Het is dus een kandidaat voor de zogenaamde unificatietheorie.
« Last Edit: June 30, 2009, 02:10:37 PM by Robert »
"The Future Starts Here!"

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re:String theorie
« Reply #1 on: January 08, 2004, 09:55:09 AM »
De string theorie, dat is toch het volgende??

Het heelal is een grote golfvorm, waarin deeltjes en straling(emissie) een plekje innemen op deze golfvorm en plaatselijk de golvorm veranderen. Sommige golfvormen zijn zo hoogfrequent, dat ze gewoon door andere golfvormen (substanties) kunnen doordringen (licht, straling, muonen)
De kleinste deeltjes (nu bekend), zoals quarks zijn de basis golvormen, waaruit je andere golfvormen kan samenstellen (protonen, neutronen, electronen). Uit deze 'golfvorm-pakketjes', kun je dan weer atomen en moleculen bouwen.
Sommige clusters van atomen, laten andere golvormen gemakkelijk door.
De essentie van bijv. Temperatuur is gewoon een amplitude verhoging in de golvorm, waardoor deze kan/gaat interfereren met naastgelegen golvormen.

Verbeter me graag als ik het fout heb.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:String theorie
« Reply #2 on: January 22, 2004, 04:03:15 PM »
Halverwege de jaren tachtig kwam een oplossing in zicht voor het conflict tussen de quantummechanica en de zwaartekracht: de snaartheorie. Een uiterst esoterische theorie, waarbij elementaire deeltjes voorgesteld worden als piepkleine trillende snaartjes.

Snaartheorie
De eerste revolutie
(bron: noorderlicht.vpro.nl)

Voor snaartheoreten zit de wereld eenvoudig in elkaar. Waar andere natuurkundigen een heel deeltjespark nodig hebben om de wereld om ons heen te verklaren hebben snaartheoreten genoeg aan een piepklein trillend snaartje. Die snaartjes, zo betogen de theoreten, zijn de meest fundamentele bouwstenen in het heelal. Alle andere deeltjes komen eruit voort. Zoals een en dezelfde vioolsnaar verschillende muzieknoten ten gehore kan brengen, zo brengen de snaartjes, afhankelijk van de manier waarop ze in trilling worden gebracht, verschillende soorten deeltjes voort.
 
De fundamentele snaartjes zijn werkelijk uitzonderlijk klein: een miljardste van een biljoenste van een biljoenste centimer. Als je een zandkorrel op zou blazen tot de grootte van het heelal, dan zouden de snaartjes waar de zandkorrelatomen uiteindelijk uit opgebouwd zijn ongeveer een duizendste millimeter groot zijn: nog dunner dan een mensenhaar.
 
De snaartheorie werd in 1984 voorgesteld door de Amerikaanse natuurkundigen John Schwartz en Michael Green en sloeg in als een bom. Want de theorie bleek een onverwachte bonus te hebben: de zwaartekracht was er gratis en voor niets bij inbegrepen. Stelde je de wereld voor als opgebouwd uit trillende snaartjes, dan volgde daar automatisch uit dat er zoiets als de zwaartekracht bestond.
 
De theorie van Schwartz en Green kwam daarmee akelig dicht in de buurt van een alomvattende theorie, een theorie waarin de zwaartekracht en de beschrijving van de fundamentele bouwstenen van de natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Honderden natuurkundigen togen er midden jaren tachtig dan ook enthousiast mee aan het werk.
 
Robbert Dijkgraaf, nu hoogleraar theoretische natuurkunde aan de universiteit van Amsterdam, was halverwege de jaren tachtig nog student in Utrecht. "We hadden wel in de gaten dat er iets aan de hand was. We zijn toen met vijf promotiestudenten allemaal op de snaartheorie gesprongen. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, want iedereen had zijn eigen onderwerp toegewezen gekregen."
 
Alsof het al niet vreemd genoeg is om de materie voor te stellen als opgebouwd uit trillende snaartjes, de nieuwe theorie deed er nog een schepje bovenop. Snaartheorie vereist het bestaan van tien dimensies. Want alleen in tien dimensies bleek voldoende ruimte om de zwaartekracht en de quantummechanica met elkaar te verenigen.
« Last Edit: January 22, 2004, 04:05:51 PM by Digihans »

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:String theorie
« Reply #3 on: January 22, 2004, 04:05:32 PM »
M-theorie, of de tweede snaarrevolutie

"Een dipje," zo noemt de Amsterdamse natuurkundige Robbert Dijkgraaf het. Begin jaren negentig zaten de snaartheoreten met hun handen in het haar. Want werken aan een alomvattende theorie is leuk, maar wat moet je als er vijf varianten van zo’n theorie blijken te bestaan? Eén alomvattende theorie is immers meer dan genoeg.
 
In 1995 kwam de verlossing. Tijdens een drie uur durende lezing liet de Amerikaanse snaartheoreet Edward Witten zien dat de vijf verschillende snaartheorieën allemaal uit een en dezelfde overkoepelende theorie voortkwamen. En hij beschreef de snaartheoreten als blinde mannen - en een enkele vrouw - die elk een stukje van een olifant hadden bestudeerd, de slurf, de staart of een oor, zonder zich te realiseren dat ze allemaal met hetzelfde dier te maken hadden.
 
De nieuwe theorie noemde Witten M-theorie. "Die M staat voor mysterie, moeder, membraan of matrix," verduidelijkt Dijkgraaf. "Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de M van mysterie." Want geheimzinnig is M-theorie zeker. Zo weet niemand waar M-theorie eigenlijk over gaat. "Het is in ieder geval géén theorie van snaren," zegt Dijkgraaf. In plaats van trillende eendimensionale snaartjes beschrijft M-theorie veel uitgebreidere objecten die de natuurkundigen ‘branen’ zijn gaan noemen. Twee-dimensionale vellen die membranen of twee-branen genoemd worden, maar ook drie-branen - driedimensionale structuren - en branen van nog hogere dimensie worden door de nieuwe theorie beschreven. En al die branen leven in een elf-dimensionale wereld; de tien dimensies van de snaartheorie zijn voor M-theorie niet genoeg.
 
Hoe de nieuwe theorie eruit ziet, is nog verre van duidelijk. Dijkgraaf: "We zijn er allemaal van overtuigd dat M-theorie bestaat. Er zijn zoveel aanwijzingen, er móet wel iets zitten. Maar het bouwwerk staat nog niet overeind. Het is alsof je een huis aan het bouwen bent. De fundamenten liggen er, en we geloven wel dat het stevig genoeg is. Maar de bakstenen zijn er nog niet, nee."
 
Dijkgraaf heeft de laatste jaren gewerkt aan een preciezere formulering van M-theorie. Zijn geesteskind heet matrix-theorie en hij is er best trots op. Maar helemaal tevreden is Dijkgraaf niet: de dimensies gedragen zich niet zo netjes als hij zou willen. "We hebben maar één van de elf dimensies op weten te rollen. Dat betekent dat we er nog zes kwijt moeten zien te raken, want we leven overduidelijk in een vierdimensionale wereld."

(bron noorderlicht.vpro.nl)

Offline admin

 • The Admin
 • *****
 • 579
 • +112/-10
 • Gender: Male
 • Neoweb Technologie Forum
Re:String theorie
« Reply #4 on: January 23, 2004, 03:05:02 PM »
"The Future Starts Here!"

DReGaNo

Re:String theorie
« Reply #5 on: April 15, 2004, 05:34:47 PM »
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
 
Hier zulde alles te wete kome over string theory wa ge wilt, en het is niet te ingewikkeld gemaakt !

Enjoy !

Greetz,
        DReGaNo

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re:String theorie
« Reply #6 on: May 15, 2004, 11:43:52 AM »
Gaaf man! met filmpjes en al!

Daar heb je wel quicktime of realplayer voor nodig.

Offline purple-115

 • *
 • 21
 • +8/-1
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: String theorie
« Reply #7 on: June 14, 2004, 11:13:45 PM »
Mooie fimpjes, maar het is mij niet zo duidelijk als het lijkt.
- Waarom 11 dimensies?
- Op welke manier trillen de snaren?
- Waarom kunnen open snaren op branen gaan zitten?
- Hoe kan een snaar een braan worden?
I am not human

Ruud

Re: String theorie
« Reply #8 on: October 30, 2004, 03:34:35 PM »
Een goed boek omtrent string (super snaar) theorie is "hyper-ruimte"van de theoretisch natuurkundige Michio Kaku.
Wat hij eigenlijk zegt is dat  Einsteins relativiteits en zwaartekrachts theorie en de quantummechanica stukjes van de legpuzzel zijn (de legpuzzel in deze is de GUT (grote unificatie theorie). Dit wil zeggen een allsomvattende theorie die alles in het heelal verklaard en die Einstein en de quantum mechanica verenigd in een theorie.
Wat nu eigenlijk de String theorie zegt is dat deze twee theorieen alleen in elkaar passen wanneer je ze beziet vanuit hogere dimensies.
De String theorie komt er op neer dat het meest elementaire deeltje geen deeltje is maar een soort snaartje (nog vele malen kleiner dan elementaire deeltjes) die in 10 dimensies bestaan. Die snaartjes kunnen verschillend trillen. Alle elementaire deeltjes zijn eigenlijk de zelfde 10-dimensionale snaar die verschillend trilt en zodoende verschillende elementaire deeltjes veroorzaakt.
( maar in weze is het een en dezelfde snaar)
Er wordt ook wel over de String theorie gezegd dat het 21 eeuwse natuurkunde is die toevallig in de twintigste eeuw terecht is gekomen, we weten dat deze theorie er is, alleen is onze kennis en onze wiskunde nog te beperkt om het echt goed te kunnen begrijpen.
Michio Kaku gebruikt in zijn boek ook een mooie analogie die String theorie goed duidelijk maakt.
Stel je vlakland voor, alle wezens in vlakland zijn 2-dimensionaal en hebben absoluut geen weet van boven of onder ( alleen links, rechts, voor en achter).
Boven vlakland (in de 3-dimensie) hangt een prachtige edelsteen, maar deze edelsteen is instabiel en spat daarom uit elkaar. De brokstukken komen her en der in vlakland terecht. Sommige stukken die vlakland raken zijn gepolijst (buitenkant edelsteen) en sommige stukken die vlakland raken zijn korrelig (binnenkant edelsteen)
Nu gaan de vlaklanders de brokstukken onderzoeken.
De ene groep zegt:"materie is korrelig."
Nee, zegt een andere groep, materie is mooi vlak gepolijst.
Er komt discussie en ze komen er maar niet uit.
Op een gegeven moment komt er een hele slimme vlaklander en die zegt: "mischien moeten we de materie (brokstukken) wel zien vanuit een hogere 3- dimensie en mischien past korrelig en gepolijst dan wel perfect als een puzzel (edelsteen)in elkaar.
Vanuit deze analogie gezien is de edelsteen het 10 dimensionale symetrische heelal van voor de big-bang.
Het uit elkaar spatten is de Big-bang zelf.
De brokstukken is de materie in het heelal.
De gepolijste materie wordt beschreven door Einsteins theorie van de zwaartekracht en de korrelige materie wordt beschreven door de quatummechanica.
De String theorie is eigenlijk de theorie van de slimme vlaklander die zegt dat we alles vanuit een hogere dimensie moeten bekijken. We zien dan dat de quantummechanica en de zwaartekracht van Einstein perfect in elkaar passen. (of te wel de grote unificatie theorie (GUT) )

Offline zenflower

 • *
 • 4
 • +3/-0
 • All energy is elastic distortion of the ether
Re: String theorie
« Reply #9 on: December 23, 2004, 10:55:45 AM »
Ik heb het boek gelezen, maar denk niet dat het houd snijdt. 3, 4, 10 of zelfs 11 dimensies! Met wiskunde kom je een eind.
Robert Park (Een vooraanstaande spokesperson van the American Physical Society): "Most screwy-sounding theories are screwy."
Wat mij voornamelijk verbaast is dat string theorie uitgevonden is om de big bang te verklaren en dat uiteindelijk niet doet.
Was er wel een big bang?
Stephen Hawking:
I take the . . . viewpoint that a physical theory is just a mathematical model and that it is meaningless to ask whether it corresponds to reality. All that one can ask is that its predictions should be in agreement with observation.
Zinloos dus............

en als de observaties nu eens zijn gekleurd....

« Last Edit: December 23, 2004, 11:00:45 AM by zenflower »

Ed

Re:String theorie
« Reply #10 on: January 22, 2005, 11:22:51 PM »
De string theorie, dat is toch het volgende??

Het heelal is een grote golfvorm, waarin deeltjes en straling(emissie) een plekje innemen op deze golfvorm en plaatselijk de golvorm veranderen. Sommige golfvormen zijn zo hoogfrequent, dat ze gewoon door andere golfvormen (substanties) kunnen doordringen (licht, straling, muonen)
De kleinste deeltjes (nu bekend), zoals quarks zijn de basis golvormen, waaruit je andere golfvormen kan samenstellen (protonen, neutronen, electronen). Uit deze 'golfvorm-pakketjes', kun je dan weer atomen en moleculen bouwen.
Sommige clusters van atomen, laten andere golvormen gemakkelijk door.
De essentie van bijv. Temperatuur is gewoon een amplitude verhoging in de golvorm, waardoor deze kan/gaat interfereren met naastgelegen golvormen.

Verbeter me graag als ik het fout heb.


WAT is het verschil tussen een GOLFVORM en een GOLVORM???    :)

Offline Jamisia

 • *
 • 6
 • +3/-0
 • Gender: Male
Re: String theorie
« Reply #11 on: January 28, 2005, 10:48:42 PM »
Inmiddels heeft Kaku een nieuw boek uit, genaamd 'possible worlds'. Hij zal daar vermoed ik wel ingaan om het idee dat je ook het heelal kunt beschrijven met een golffunctie. Het heelal (eigenlijk: al-wat-is) heeft géén golfvorm; het schijnt ondertussen vast te staan dat het vlak is & eeuwig uitdijt. Maar goed, als het heelal een golffunctie heeft, staat die voor alle mogelijke waarden die het heelal kan hebben. Ik weet zo gauw niet of dat je ervan uit moet gaan dat deze golffunctie is ingestort of dat-ie altijd instort. Zo'n golffunctie van het heelal duidt natuurlijk op meerdere heelallen, lees: multiversum.

Voor snaartheorie kun je beter naar Brian Greene gaan en zijn boek 'De Kosmische Symfonie' lezen. Overigens heeft ook Greene een nieuw werk geschreven: "Fabric Of The Cosmos". (schijnt halverwege februari in de winkel te liggen)

Offline Dirk1958

 • *
 • 4
 • +3/-0
 • Gender: Male
 • Superstringtheorie oplossing UFO-vraagstuk?
Re: String theorie
« Reply #12 on: February 03, 2005, 07:00:53 PM »
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
 
Hier zulde alles te wete kome over string theory wa ge wilt, en het is niet te ingewikkeld gemaakt !

Enjoy !

Greetz,
        DReGaNo
Als je "caption" op "on" zet krijg je Engelse ondertiteling en is het beter te volgen.

Dit is de documentaire "The Elegant Universe" en is in het Nederlands vertaald door Teleac als "De eenheid van het universum ". Dit jaar (juni 2005) is door Teleac "De eenheid van het universum - Over supersnaren en de theorie van alles" herhaald. Ik heb deze cursus opgenomen op de harde schijf van mijn dvd-recorder.
Zie http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=158.msg9959#msg9959 als je interesse hierin hebt voor een kopie. De Eenheid van het Universum is gebaseerd op het boek "De kosmische symfonie" van Brian Greene.

Boek De Kosmische Symfonie
Titel: De kosmische symfonie
Subtitel: Supersnaren, verborgen dimensies & de zoektocht naar de Theorie van Alles
Auteur(s): Brian Greene
Jaar: 2001, herdruk: ??
Uitvoering: Gebonden, 448 bladzijden
ISBN: 90 295 2199 6
Normale prijs: € 31.30
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Trefwoord: Supersnaartheorie
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Secondary;sid=jn3WM5cExjLWINUC2W7oBHfcjwlX3K7xyc4=?BOL_OWNER_ID=666877964&Section=BOOK&sec_Page=Reviews&ID=1859292C
Het boek is niet meer te koop maar misschien komt er een herdruk vanwege de komende herhaling bij Teleac. Ik heb informatie gevraagd bij de uitgever. Bij Teleac staat niets hierover op hun site. Zodra ik antwoord op vermeld ik het hier.

Boek Het Universum
Wat ook een goed boek over dit onderwerp is: "Het Universum" van Stehpen Hawking.
 http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start;sid=DKkKbSA_Rh8Kb2I5L3E0WsDneIWkgoLlAF0=?BOL_OWNER_ID=1001004000112446&Section=BOOK

DVD The Elegant Universe
The Elegant Universe is uitgebracht op 2 DVD's in het Engels en is te bestellen bij:
http://shop.wgbh.org/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=13820&storeId=11051&catalogId=10051&langId=-1.
Of bij:
http://www.amazon.com/gp/product/B0000ZG0TA/104-5996810-9189510?v=glance&n=130&n=507846&s=dvd&v=glance

Op de 2 dvd's van in totaal 180 minuten staat het volgende:
 • Available Audio Tracks: English (Dolby Digital 2.0)
 • Contains all three episodes on two discs
 • Bonus video: how the animation was created
 • The Making of The Elegant Universe
 • "Multidimensional Math" activity
 • Printable materials for educators
 • Excerpt from the book
 • Weblinks

DVD A Brief History of Time
Alleen nog bij DVD Store is "A Brief History of Time" van Stephen Hawking op dvd verkrijgbaar met Nederlanse ondertiteling. Kijk op: http://www.dvdstore.nl/index.asp?id=1792. Deze dvd is verder nergens meer te koop.

Ken je goed Engels, heb je geld en tijd zat, een creditkaard en wil je alle boeken en DVD's hebben over de stringtheorie en hyperruimte?
http://www.amazon.com/exec/obidos/search-handle-url/ref=dp_searchBox_1/104-9083758-5974323?url=index%3Dblended&field-keywords=hyperspace&x=8&y=6


Kijk ook eens bij "Warp Drive in principe mogelijk" bij het forum "Ruimtevaart technologie".
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=259.msg6590
« Last Edit: November 27, 2005, 12:57:14 PM by Dirk1958 »

Jan2012

Re: String theorie
« Reply #13 on: March 03, 2006, 08:32:10 PM »
Ik ben erg geïnteresserd in het bekomen van een kopij op DVD (of 3 DVD's?) van de drie afleveringen over "De eenheid van het universum" uitgezonden door TELEAC. Kan iemand mee hiermee helpen? Ik betaal met plezier voor de onkosten.

Ancilla

Re: DVD De Eenheid van het universum
« Reply #14 on: March 04, 2006, 11:38:13 AM »
DVD's De Eenheid van het Universum
Volgens Margriet Lambour (Publieksservice Teleac/NOT) brengt Teleac geen DVD uit. :'(
Er is nergens de DVD van cursus "De Eenheid van het Universum", te koop.
Teleac brengt trouwens nauwelijks dvd's uit van cursussen die ze uitzenden.

Er zat dus voor mij niets anders op dan cursus op de op te nemen op de harde schijf van mijn DVD recorder. Speciaal hiervoor had ik een dvd-recorder gekocht.
Het had me wel veel moeite gekost om het op te nemen, omdat de uitzendingen van de cursus 2 keer is uitgesteld vanwege actuele gebeurtenissen. Gelukkig staan nu de hele cursus op mijn harde schijf.
Ik ben vandaag: (zondag 27 november 2005) nu aan het uitzoeken hoe ik vanaf de harde schijf de 3 delen van de cursus op dvd kan branden, zonder reclame blokken.
Dit is wel even experimenteren en goed de handleiding bestuderen omdat ik het nog niet eerder dvd's heb opgenomen en gebrandt.
Bij de dvd-recorder die ik kocht bij Kruidvat zat alleen de korte handleiding en geen uitgebreide, die moest ik vanaf internet downloaden op PDF formaat. Daarvoor moet je wel eerst Acrobat Reader downloaden om het te kunnen lezen. Zie http://download.phocuselectronics.com/DVHD-160-4/B4V%20NL.pdf voor de handleiding mocht je interesse hebben.

HQ (Hoge kwaliteit): 60 minuten
SP (Standaard weergave): 121 minuten
LP (Lange weergave): 182 minuten
EP (Verlengde weergave): 243 minuten
SLP (Verlengde weergave Plus): 365 minuten

Totale lengte: 3 x 50 minuten = 150 minuten.

Testen
Ik heb zowel een dvd-recorder als een dvd-speler. Ik kan dus op de dvd-speler testen of het af te spelen. Om te voorkomen dat het wel af te spelen is op de dvd-recorder waarop ik het heb opgenomen maar niet op een willekeurige dvd-speler.

Reklameblokken wissen
Op HQ (hoge kwaliteit) heb ik de 3 afleveringen van 50 minuten elk kunnen branden op 3 dvd+rw schijven. Nu nog met reclame ervoor en erna was er nog tussen de 27%-29% beschikbaar per schijf. Ik ben nu nog aan het uitzoeken hoe ik de reclameblokken kan wissen.

Omdat ik vandaag aan het experimenteren ben wordt dit bericht wordt vandaag regelmatig bijgewerkt met de laaste stand van zaken. De inhoud van de cursus van Teleac heb ik hieronder overgenomen mocht iemand interesse hebben in een kopie op dvd's en de informatie v/d cursus willen printen voor een hoesje en info en om de dvd te bedrukken. De kans bestaat dat Teleac de pagina verwijdert en dan ben je onderstaand info kwijt.

De eenheid van het universum
Over supersnaren en de theorie van alles

Een van de meest geprezen en gelauwerde wetenschapsseries.

De snaartheorie wordt wel de Heilige Graal van de fysica genoemd: de speurtocht naar de manier waarop het universum is georganiseerd, opgebouwd, de wetten die het geheel regeren, het DNA van het heelal. De vooruitgang in de wetenschap op dat gebied verloopt traag, maar beweegt zich wel in een duidelijke richting: de formulering van een wet die alles verklaart, de theorie van alles. Pas de laatste jaren is er sprake van een aantal doorbraken en neemt de opwinding onder wetenschappers toe: is het werkelijk mogelijk om alle natuurkrachten onder een noemer te vangen?
 
Met die vooruitgang stijgt echter ook het abstractieniveau tot een ongekende hoogte. Voor de leek is het nauwelijks meer te vatten waar theoretici, fysici en wiskundigen zich vandaag de dag mee bezighouden. En dat is jammer, want de behoefte om dat te weten is ongekend groot. Iedereen wil per slot van rekening wel snappen hoe het nu eigenlijk zit en waar het allemaal om draait.

In De eenheid van het universum wordt daartoe een buitengewoon succesvolle poging gedaan. De serie is gemaakt door Brian Greene, hoogleraar wis- en natuurkunde aan Columbia University. Greene is schrijver van de bestseller 'De kosmische symfonie' waarop de afleveringen in deze serie zijn gebaseerd. Met behulp van metaforen, maar ook alledaagse beelden en productietechnieken, die soms doen denken aan de speelfilm The Matrix, brengt hij de snaartheorie op ongekende wijze tot leven.

Robbert Dijkgraaf, Hoogleraar Mathematische Fysica UvA en panellid van Hoe?Zo!:
"Greene is er als geen ander in geslaagd een uiterst heldere en toch lichtvoetige presentatie te geven van de intellectuele ontwikkelingen die tot de snaartheorie hebben geleid. Zijn expositie van relativiteitstheorie en kwantummechanica is meesterlijk." 

Productiedatum
najaar 2004 & 2005

Deel 1. Einsteins droom

In de theoretische natuurkunde gaat het er niet om steeds iets nieuws uit te vinden. Het draait om het integreren van de bestaande kennis tot een overkoepelende theorie: een theorie van alles.
Newton formuleerde de voor zijn tijd nieuwe wetten van de zwaartekracht. Einstein ontdekte dat de snelheid van het licht een soort kosmische maximumsnelheid heeft: 300.000 kilometer per seconde. Een zo mogelijk nog grotere prestatie was zijn bewijs van de manier waarop zwaartekracht en lichtsnelheid verband houden. Een soortgelijke bundeling van krachten vond plaats op het gebied van elektriciteit en magnetisme. De Schot James Clerk Maxwell slaagde er voor Einstein al in deze twee krachten te verenigen. Hij maakte van vier formules in feite één kracht: het elektromagnetisme.
In deze eerste aflevering staat Einsteins droom centraal: de verdere unificering van de krachten van het universum. Het was zijn ideaal de wetten te vinden die van het heelal een ordelijke en voorspelbaar geheel maakten. Daarnaast wilde hij het verband tussen zwaartekracht en elektromagnetisme bewijzen. Zijn pogingen werden echter ondergraven door de ontdekking van de kwantummechanica, die de chaos en onvoorspelbaarheid als uitgangspunt nam. 
 
Deel 2. Een wereld van snaren

Wat is het allesomvattende natuurkundige principe, de superformule, die beschrijft hoe het universum functioneert, ongeacht tijd en plaats?
De relativiteitstheorie van Einstein levert een elegant en ordelijk model van ruimte en tijd. Maar de wetten van de kwantummechanica - die gelden voor de allerkleinste deeltjes in het universum - geven de ruimte een schokkerig en chaotisch aanzien. Hoe zijn die twee denkbeelden op één lijn te brengen? Wat is het allesomvattende natuurkundige principe, de superformule, die beschrijft hoe het universum functioneert, ongeacht tijd en plaats?

Een mogelijk antwoord biedt de snaartheorie, die centraal staat in deze tweede aflevering. Al eeuwen omschrijven de geleerden de basisbestanddelen van de natuur als minuscule bolletjes en puntjes. Deze bestanddelen zijn de atomen en de nog kleinere deeltjes waaruit die zijn opgebouwd. De snaartheorie stelt echter dat de kern van ieder stukje materie bestaat uit een uiterst klein, trillend draadje energie: een zogeheten snaar. Een nieuwe generatie geleerden is van mening dat deze piepkleine snaartjes in staat zijn de macrowereld en de microwereld binnen één theorie te verenigen. 

Deel 3. De elfde dimensie

Trillende snaren als allerkleinste eenheid van het universum. Hoe bewijs je het bestaan van van deze onvoorstelbaar kleine deeltjes?

Trillende snaren als allerkleinste eenheid van het universum. Dat idee leek de mogelijkheid te bieden om alle krachten onder één noemer te brengen: de theorie van alles. Een eenheid die altijd gelijk is, maar die zich verschillend kan gedragen en zo verantwoordelijk is voor de meest uiteenlopende verschijnselen in ons heelal.
Het probleem was alleen dat de geleerden niet één snaartheorie formuleerden, maar wel vijf. En dat stond natuurlijk weer haaks op het ideaal van een overkoepelende theorie. Over dit dilemma gaat deze laatste aflevering. Is het mogelijk deze impasse te doorbreken? Hoe breng je alle varianten onder één noemer? En hoe bewijs je überhaupt het bestaan van snaren, van deze onvoorstelbaar kleine deeltjes?
 
Bron: http://www.teleac.nl/pagina.jsp?n=227771

Zie ook: http://home.hetnet.nl/~dickleendert/dvd/dvd.html


 Offline sampelemoos

 • ***
 • 134
 • +9/-9
 • Gender: Male
 • ervaring beleef je, de theorie ijlt na.
Re: String theorie
« Reply #15 on: March 14, 2008, 01:23:14 PM »
ik ga uit van onze aardse bevindingen en komt tot conclusie dat ze theorieen gebruiken uit eigen boeken, zij het dat ze aangepast zijn.

( voorwoord )

Maya,s zeggen: dat de wereld een illusie is. Maar als de werkelijkheid een illusie is, is de illusie werkelijkheid.
Ze hebben het over een holografisch nulpuntenergieveld. ( bedoelen ze een gasnevel in de ruimte? )
Oké: gas bestaat uit koolstof en waterstof “CH4, C2H6, C3H8 enz, naarmate het aantal toeneemt krijg het gas een vastere vorm.
Dit betekend als de string langer word hij een vastere vorm gaat aannemen. ( ectoplasma ) ( is dat ook het geval met kwantummechanica, dat als we deze met de hersenen beïnvloeden we een langere string maken ) ( is de stringholografie theorie hier op gebaseerd, in dit geval een aromaat met waterstofbruggen? ) ( en werkt onze hersenen als een activator of als een metaboliet )
Oké: dan zit je met het probleem dat koolstof een organisch stof is en je ook anorganisch stoffen hebt.

Één ding is zeker, en dat is dat een medium of verheven persoon vergeet dat de niet telepaten of verheven personen in de echte wereld leeft en niet in een droom wereld. ( Dus hoe kan je zeggen dat de echte wereld niet bestaat, wordt eens wakker. )
Ja, ik weet hoe het werkt, maar de echte wereld werkt altijd en de droom wereld werkt zo nu en dan. ( dus geen 100% garantie )

Dus als je voor God wil spelen moet je leren kijken en handelen met je hersenen maar ook met je hele hebben en houden.  ( geen 100% garantie )

Zit ik nog met één ding: waar is het gedeelte netje gebleven waar de bal door heen ging?
Ik las iets van ontlading van, dit potentiaal keert de situatie om en leidt tot dematerialisatie? (dus aminozuur zou een katalysator zijn)

He, dat is interessant: ben je blind geboren of wordt je later blind dan blijkt dat je tijdens een bijna doodervaring “BDE”of uittreding kunt zien. ( mind sight )
Het geen er opwijst dat op hogere dimensies ontvouwing van het holografische beelden mogelijk is. (dit is kwantum gerelateerd dus de hersenen spelen hierbij een rol )


Offline sampelemoos

 • ***
 • 134
 • +9/-9
 • Gender: Male
 • ervaring beleef je, de theorie ijlt na.
Re: String theorie / Snaar Theorie
« Reply #16 on: November 26, 2008, 06:11:38 PM »
rectificatie

De hersenen zijn dood?  of de hersen activiteiten zijn niet meer aanwezig?

Of zou het kunnen zijn dat wij de holografische kwantumgolven niet waarnemen, deze wordt nl. ook gevoed door de omgeving.
Deze veroorzaken nl. de holografische informatie die ons een bewustzijn geeft.

Hoe kunnen sommige dan een fotografische geheugen hebben.

Het boek BDE praat hier niet ech over,  "jammer"

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:String theorie / Snaar Theorie
« Reply #17 on: June 30, 2009, 02:07:12 PM »
Snaartheorie vindt praktijktoepassing
Wetenschappers van de Nederlandse Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie hebben een fysisch verschijnsel verklaard met behulp van de snaartheorie. Deze potentiële unificatietheorie is daarmee voor het eerst in de praktijk toegepast.

De snaartheorie of string theory zou onder meer kunnen verklaren hoe de zwaartekracht werkt en de algemene relativiteitstheorie met de quantummechanische wereld kunnen verenigen. Het bewijzen van deze mogelijke unificatietheorie of 'Theory of Everything' blijkt in de praktijk echter zeer moeilijk en tot dusverre was het onderzoek eraan dan ook zuiver theoretisch van aard. Drie natuurkundigen die verbonden zijn aan de Nederlandse Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie, beter bekend als de FOM, hebben echter voor het eerst met wiskundige modellen uit de snaartheorie een macroscopisch verschijnsel verklaard.

De drie onderzoekers, Mihailo Cubrovic, Koenraad Schalm en Jan Zaanen, verklaarden bepaalde waarnemingen aan bij kamertemperatuur supergeleidend materiaal die nog door geen enkele andere theorie verklaard konden worden. Het drietal zette hiertoe een wiskundig model in dat als de Anti-de-Sitter/Conformal Field Theory-correspondentie bekend staat. Het onderzoek biedt geen volledig inzicht in supergeleiding bij kamertemperatuur, maar vormt wel een belangrijke stap voor de toepasbaarheid van snaartheorie. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in de juni-uitgave van het wetenschappelijk vakblad Science.

bron: Tweakers.net

zie ook
http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/1174962
http://nl.wikipedia.org/wiki/Snaartheorie
http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_model

Offline suut

 • *
 • 1
 • +0/-0
Re:String theorie / Snaar Theorie
« Reply #18 on: April 17, 2011, 02:37:55 PM »
Dit is de documentaire "The Elegant Universe" en is in het Nederlands vertaald door Teleac als "De eenheid van het universum ". Dit jaar (juni 2005) is door Teleac "De eenheid van het universum - Over supersnaren en de theorie van alles" herhaald. Ik heb deze cursus opgenomen op de harde schijf van mijn dvd-recorder.
Zie http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=158.msg9959#msg9959 als je interesse hierin hebt voor een kopie. De Eenheid van het Universum is gebaseerd op het boek "De kosmische symfonie" van Brian Greene.

Beste Dirk1958 of Ancilla,
Het is ondertussen 6 jaar later, maar ik ben zeer geïnteresseerd in deze teleac cursus op dvd. Mocht je dit nog lezen, wil je contact met me opnemen op triskell.bzt @ gmail.com?

Bij voorbaat dank,
Suut

Nante Hermans

Re:String theorie / Snaar Theorie
« Reply #19 on: June 14, 2011, 11:36:56 AM »
Deze theorie is interessant maar we leven toch duidelijk in een 4 dimensionale wereld .
En een allesomvattende theorie lijkt me nu nog moeilijk om daar zekerheid over te hebben .
En als er nog zes andere dimensies zijn dan kunnen wij die niet waarnemen toch .
En waarom 11 dimensies ??
Als we daarvoor al een mooie begrijpelijke oplossing vinden zou ik het al heel knap vinden .
Wat houd de snaar theorie eigenlijk in de 4 hoofdkrachten hier op Aarde zou je dus kunnen voorstellen als snaren die bewegen .
Of niet soms het heeft natuurlijk ook te maken met de kwantum van Einstein en als je het zo voor legt als een legpuzzel heeft Einstein inderdaad al een aantal stukjes gelegd beginstukjes .

Offline Ruud

 • *
 • 18
 • +7/-2
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: String theorie / Snaar Theorie
« Reply #20 on: February 05, 2021, 04:49:43 PM »
Een goed boek omtrent string (super snaar) theorie is "hyper-ruimte"van de theoretisch natuurkundige Michio Kaku.
Wat hij eigenlijk zegt is dat  Einsteins relativiteits en zwaartekrachts theorie en de quantummechanica stukjes van de legpuzzel zijn (de legpuzzel in deze is de GUT (grote unificatie theorie). Dit wil zeggen een allsomvattende theorie die alles in het heelal verklaard en die Einstein en de quantum mechanica verenigd in een theorie.
Wat nu eigenlijk de String theorie zegt is dat deze twee theorieen alleen in elkaar passen wanneer je ze beziet vanuit hogere dimensies.
De String theorie komt er op neer dat het meest elementaire deeltje geen deeltje is maar een soort snaartje (nog vele malen kleiner dan elementaire deeltjes) die in 10 dimensies bestaan. Die snaartjes kunnen verschillend trillen. Alle elementaire deeltjes zijn eigenlijk de zelfde 10-dimensionale snaar die verschillend trilt en zodoende verschillende elementaire deeltjes veroorzaakt.
( maar in weze is het een en dezelfde snaar)
Er wordt ook wel over de String theorie gezegd dat het 21 eeuwse natuurkunde is die toevallig in de twintigste eeuw terecht is gekomen, we weten dat deze theorie er is, alleen is onze kennis en onze wiskunde nog te beperkt om het echt goed te kunnen begrijpen.
Michio Kaku gebruikt in zijn boek ook een mooie analogie die String theorie goed duidelijk maakt.
Stel je vlakland voor, alle wezens in vlakland zijn 2-dimensionaal en hebben absoluut geen weet van boven of onder ( alleen links, rechts, voor en achter).
Boven vlakland (in de 3-dimensie) hangt een prachtige edelsteen, maar deze edelsteen is instabiel en spat daarom uit elkaar. De brokstukken komen her en der in vlakland terecht. Sommige stukken die vlakland raken zijn gepolijst (buitenkant edelsteen) en sommige stukken die vlakland raken zijn korrelig (binnenkant edelsteen)
Nu gaan de vlaklanders de brokstukken onderzoeken.
De ene groep zegt:"materie is korrelig."
Nee, zegt een andere groep, materie is mooi vlak gepolijst.
Er komt discussie en ze komen er maar niet uit.
Op een gegeven moment komt er een hele slimme vlaklander en die zegt: "mischien moeten we de materie (brokstukken) wel zien vanuit een hogere 3- dimensie en mischien past korrelig en gepolijst dan wel perfect als een puzzel (edelsteen)in elkaar.
Vanuit deze analogie gezien is de edelsteen het 10 dimensionale symetrische heelal van voor de big-bang.
Het uit elkaar spatten is de Big-bang zelf.
De brokstukken is de materie in het heelal.
De gepolijste materie wordt beschreven door Einsteins theorie van de zwaartekracht en de korrelige materie wordt beschreven door de quatummechanica.
De String theorie is eigenlijk de theorie van de slimme vlaklander die zegt dat we alles vanuit een hogere dimensie moeten bekijken. We zien dan dat de quantummechanica en de zwaartekracht van Einstein perfect in elkaar passen. (of te wel de grote unificatie theorie (GUT) )