Neoweb.nl

Snel afgeleide mensen hebben meer hersenmassa

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Snel afgeleide mensen hebben meer hersenmassa
« on: May 09, 2011, 03:54:36 PM »
Snel afgeleide mensen hebben meer hersenmassa

Mensen die zich moeilijk kunnen concentreren, hebben meer hersenmassa in bepaalde delen van hun brein. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.

Personen die snel zijn afgeleid, beschikken vooral over meer hersenmassa in de linker pariëtale kwab, een hersendeel dat een rol speelt bij het verwerken van zintuiglijke informatie.

De extra hersenmassa lijkt er voor te zorgen dat mensen zich minder goed kunnen concentreren op hun omgeving en vergeetachtiger zijn. Zo missen ze bijvoorbeeld vaker verkeersborden of vergeten ze in de supermarkt welke producten ze wilden kopen.

Vragenlijsten

Dat meldt New Scientist op basis van een onderzoek aan het University College in Londen.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door hersenscans te maken van een groot aantal proefpersonen, die een vragenlijst hadden ingevuld over hun concentratievermogen.

Uit een ander experiment bleek dat mensen zich ook minder goed kunnen concentreren als de pariëtale kwab doormiddel van magnetische stimulatie inactief wordt gemaakt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Stoornis

De bevindingen wijzen uit dat de pariëtale kwab in de hersenen een belangrijke regelaar is van het concentratievermogen. Maar waarom de grootte van de kwab invloed heeft op de concentratie is vooralsnog onduidelijk.

Hoofdonderzoeker Ryota Kanai vermoedt dat een grote hoeveelheid grijze hersenmassa een teken is van een minder efficiënt brein.

Zenuwcellen

Bij volwassenen neemt het aantal zenuwcellen in de grijze hersenmassa normaal gesproken af in de loop van de tijd, omdat het brein efficiënter gaat werken. Veel grijze massa zou kunnen duiden op een relatief onschuldige ontwikkelingsstoornis, waardoor mensen zich minder goed kunnen concentreren.

“Deze theorie zou ook verklaren waarom kinderen over het algemeen sneller afgeleid zijn dan volwassenen”, aldus hoofdonderzoeker Kanai.

Bron: NU.nl