Neoweb.nl

massa van licht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

massa van licht
« on: June 18, 2008, 05:12:02 PM »
Ik heb ooid ergens gelezen dat iets met massa de lichtsnelheid niet kan berijken.
maar als fotonen dus geen massa hebben, hoe kan het dan dat ze door zwarte gaten worden aangetrokken en rond de zon worden verbuigt zodat de zon kan werken als een loep?

Offline Robert

  • *****
  • 3.157
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: massa van licht
« Reply #1 on: June 18, 2008, 09:38:46 PM »
Als de fotonen door heel veel andere deeltjes een baan moeten worstelen, kan het zijn dat ze snelheid verliezen. Op het moment dat ze iets langzamer dan de lichtsnelheid gaan, worden ze volgens E=MC2 zwaarder en krijgt de zwaartekracht grip op ze.  (dit is even een heel snel idee)
Hoe het precies zit weet ik ook (nog) niet  ;)

Offline sampelemoos

  • ***
  • 134
  • +9/-9
  • Gender: Male
  • ervaring beleef je, de theorie ijlt na.
Re: massa van licht
« Reply #2 on: September 24, 2008, 07:56:54 PM »
Rustmassa
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De rustmassa (m0) is de massa van een deeltje dat zich in rust bevindt. Volgens de relativiteitstheorie is de momentane waarde van de massa afhankelijk van de snelheid; er is dus een massatoename bij toenemende snelheid. Dit effect is pas merk- of meetbaar wanneer de lichtsnelheid voldoende benaderd wordt. Er is steeds meer energie nodig om het deeltje te versnellen naarmate het de lichtsnelheid nadert.

De massa m bij een gegeven snelheid v en een rustmassa m0 is gelijk aan:




waarbij geldt:

mv is de massa bij de gegeven snelheid in kg

m0 is de rustmassa in kg

v is de gegeven snelheid in m / s

c is de lichtsnelheid van 299 792 458 m / s

γ is de Lorentz-factor

Om de lichtsnelheid te bereiken is een oneindige hoeveelheid energie nodig, waardoor een deeltje met massa nooit de lichtsnelheid kan bereiken. Fotonen hebben geen massa en bewegen zich in een vacuüm met de lichtsnelheid. De equivalente massa van een foton wordt dan echter , wat onbepaald is. Die equivalente massa kan wel gehaald worden uit de energie van een foton: E = mc2 = hf met f de frequentie en h de constante van Planck. Een andere manier om dit te bekijken is dat elk massaloos deeltje met de lichtsnelheid moet bewegen om een zekere energie te kunnen hebben en dus te bestaan.

Een alternatieve wijze van beschrijven van de relativiteitstheorie, is te zeggen dat de massa constant is (en gelijk aan de rustmassa), maar de impuls van een deeltje gelijk is aan γmv in plaats van mv. Beide wijzen van verklaring zijn vanuit mathematisch gezichtspunt precies gelijk, dat wil zeggen, ze geven precies dezelfde meetbare resultaten.


[bewerk] Verwante fenomenen
tijdsdilatatie
lengtecontractie
Massa-energierelatie

[bewerk] Zie ook
Lorentzfactor