Neoweb.nl

Massa Heelal

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kasper

Massa Heelal
« on: February 17, 2005, 10:17:41 AM »
De massa van het heelal kan toch alleen maar afnemen? Want materie kan wel overgaan van materie naar energie, kernfusie en of splijting. Maar energie kan toch geen materie worden? Dus als je het op deze manier beredeneert dan neemt de massa van het heelal toch af?

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Massa Heelal
« Reply #1 on: February 17, 2005, 11:41:27 AM »
Ik denk zelf dat Energie ook kan condenseren..

Tijdens de gesuggereerde Oerknal was er alleen maar energie. Die is later gecondenseerd tot muonen, quarks, neutronen protonen, atomen moleculen etc.

En.. Energie = Massa!

De energie die bij kernfusie vrijkomt, zijn gewoon deeltjes (neutronen, fotonen, electronen)
Andere deeltjes kunnen deze deeltjes absorberen en komen hierdoor in een aangeslagen toestand, of veranderen in een ander materiaal, of vallen spontaan uiteen in nieuwe deeltjes die weer geabsordeerd worden door andere materie etc.

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Massa Heelal
« Reply #2 on: February 20, 2005, 10:42:43 PM »
Massa is een verschijningsvorm van energie.

Energie kan in pure vorm aanwezig zijn, of in de vorm van materie.

Offline droomert

 • *****
 • 89
 • +20/-1
 • Gender: Male
 • Logische denker
Re: Massa Heelal
« Reply #3 on: February 19, 2006, 04:41:07 PM »
Hoe condenseer je energie?
Opzoek naar een goede studie voor over 1,5 jaar!

Offline Wim_V

 • ***
 • 142
 • +17/-1
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl Duurzame Technologie
Re: Massa Heelal
« Reply #4 on: May 20, 2006, 12:16:12 PM »
Ik denk dat dat vanzelf gebeurt als de energie gebruikt wordt. Mja, het blijft moeilijk voor te stellen  :-\

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Massa Heelal
« Reply #5 on: May 20, 2006, 02:02:43 PM »
brokstukjes van atomen  = flarden energie.

Een atoom is gewoon een plaatselijke bal van energie .

Deze bal bestaat weer uit andere flarden energie/massa.

De cohesie van deze energieflarden/massadeeltjes zorgt ervoor dat een atoom niet zomaar uitelkaar valt en niet zomaar kan mengen met een ander atoom.

Bij de juiste omstandigheden kun je atoomkernen wel bijelkaar brengen en fuseren de energieflarden met elkaar.

Wat ik wel vreemd vindt zijn de 'stapjes'.

Als energie in iedere mogelijke hoeveelheid zou voorkomen, zou er tussen een waterstof atoom en een helium atoom nog een oneindige hoeveelheid verschillende energietoestanden/massa's moeten zitten.
Toch groepeerd energie zich in 'pakketjes' zoals een proton, neutron, quark etc.

Offline Sal

 • *
 • 1
 • +0/-0
Re:Massa Heelal
« Reply #6 on: January 08, 2009, 02:33:14 PM »
Energie kan zeer zeker wel condenseren. Dat kun je afleiden uit de Big Bang. Men neemt tegenwoordig aan, dat alles wat we merken van ons heelal in een object ter grootte van de kop van een speld opgesloten heeft gezeten. Als je die kop van de speld als samengepakte massa zou voorstellen, dan kom je in conflicten met dingen zoals we kennen van (super)zwarte-gaten, waarin massa ook zeer verdicht wordt, met als gevolg dat er vrijwel geen massa uit een (super)zwart-gat kan ontsnappen. Als het startpunt van de Big Bang een bolletje met massa zou zijn, krijg je hetzelfde effect maar dan oneindig veel groter. Doorredenerend zou de Big Bang misschien niet eens mogelijk geweest zijn omdat er niets uit het bolletje kon ontsnappen. Stel je je echter voor dat het gehele heelal in dat bolletje was opgeslagen als energie, dan verandert de zaak. Hoe meer energie je op een hoop gooit, hoe hoger de temperatuur wordt. Het is voor te stellen dat de Big Bang temperatuur voor het uitdijen vrijwel oneindig hoog was. Bij het uitdijen krijg je dan de "condensatie" van energie volgens de E=mc(2) formule van Einstein. Als je die bekijkt, dan zie je dat er voor de vorming van 1 gram massa, ongeveer 90.000.000.000 joule benodigd wordt; dat is de verbrandingswaarde van 15000 vaten ruwe olie oftewel de energie van de Hiroshima-atoombom. Einstein heeft met de bekende formule aangetoond dat massa een zeer sterk gecondenseerde vorm van energie is en omgekeerd.

M.i. blijft de energieinhoud van het heelal (d.w.z. massa + energie) wel constant; alleen de massahoeveelheid per ruimteinhoud wordt kleiner. Het kan alleen kleiner worden als er energie zou lekken naar een hogere dimensie, maar daar kunnen we nooit achterkomen omdat we ons hoofd niet buiten onze eigen dimensie kunnen steken.

Offline Pascal

 • *
 • 27
 • +3/-2
Re:Massa Heelal
« Reply #7 on: January 09, 2009, 01:35:43 PM »
Pure nonsense....

Het heel en al blijft kwa massa wat het is... daarom heet het ook heelal!

Energie en materie blijven hierin ook altijd bestaan.

Dat speldeknop verhaal is pure nonsense.

Het heel en al of het uni en versum bestaat ook uit twee delen waarin het één meer in fusie gaat en het ander meer in fissie.... dit is een oneindig proces.
Er is alleen een moment van omslag van dat het ene deel weer meer in fusie gaat en het andere deel weer meer in fissie. Dat omslag moment heet de Big Bang en Big Crunch.

Daarom heet het ook ''uni en versum'' of te wel ''heen en weer'', inkrimpen en uitdijen enz enz.....

Het is gelijk als onze ademhaling maar dan tegelijkertijd in en uitademen.... en dan versum of omgekeerd.
Als wij inademen wordt de long inhoud groter als het universum inademt zoals fusie (betekent bij elkaar komen) wordt de inhoud kleiner.

Wij bevinden ons dan ook in het uitdijende deel van de kosmos en dus in de uitademing... het is zo simpel het moelijke is alleen dat alles uni en versum werkt.

HEt zijn allemaal oude wijsheden.... ooit afgevraagd waarom de bijbel het heeft over Adam.. of te wel Adem? Hij was de inademing van het leven en noach werdt beschreven als de uitademing.

De oude wijzen hebben het ons allemaal nagelaten maar dan wel in vergelijkingen zodat wij het niet zouden verstaan. Maar ach... wij ''denken'' nu toch allemaal veel wijzer te zijn dan die gekken van vroeger....haha

Het is ons rechtlijning analytisch denken wat in de griekse tijd zijn oorsprong vind dat wij niet meer kunnen denken in cirkels en dus alles met een begin en eind zien.

Hoe dit alles precies werkt is erg interessant maar helaas niet voor weldenkers weggelegd.

Offline Pascal

 • *
 • 27
 • +3/-2
Re:Massa Heelal
« Reply #8 on: January 09, 2009, 05:25:11 PM »
haha Sorry Sal... ik was bij je speldeknop verhaal gestopt met lezen maar zie in je bericht dat je eigenlijk wel omschrijft wat ik hierboven ook zeg.... mijn fout.

Ik zou alleen dat speldeknop verhaal vergeten want dat is nooit mogelijk.....

Mijn inziens is er een omslag fase op het moment dat beide delen (dus het deel wat in fusie is en het deel dat in fissie is) gelijke massa en energie hebben.
Iedereen weet dat gelijke polen elkaar afstoten.... dat is de Big Bang.

Ik weet dat pas op het laatste moment van het uitdijende deel van het universum de sterren zijn onstaan en de planeten. Dit onstaan van sterren en planeten is fusie van materie. Fusie van materie betekent dat materie samenklonterd om zijn energie te behouden.
Dit zelfde zien we bijvoorbeeld op aarde terug in het leven dat zich bij elkaar voegt om zich warm te houden als er energie schaarste is.

De stof die zijn energie meekreeg van de BigBang is dus pas toen deze energie steeds minder werdt aan het einde gaan samenklonteren om hierna weer in fissie te gaan. Dit heet in mijn ogen simpelweg verbranding van materie of te wel metabolisme.

Dit betekent dat er nu in het uitdijende deel van de kosmos ook fusie energie wordt gebruikt gelijk wat er in het andere deel alleen maar gebeurt. Dit betekent dat alles wat wij waarnemen al in een overgang zat naar het andere deel op het moment dat de eerste sterretjes zich gingen vormen.

Laten we dat andere deel nou het zwarte gat noemen waar alle uitgebrande materie uit het uitdijende deel tot een ijskoude klop is gefuseerd en daar weer energie opbouwt dan lijkt het mij dat de uitdijing die wij waarnemen nu alleen maar wordt bewerkstelligd omdat dit zwarte gat groeid en dus de stof die er als een schil omheen ligt uit elkaar duwt. Hebben al deze zwarte gaten evenveel massa als de stof die er omheen ligt dan slaat het om en barst de opgebouwde energie naar buiten. Dit naar buiten barsten gebeurt logischerwijs op de plekken waar zich de minste weerstand van buitenaf bevind en dus haaks op de schijf materie die om dit zwartegat draait.

Offline Florian

 • ****
 • 327
 • +32/-0
 • Gender: Male
 • Alles heeft een tegengestelde
Re:Massa Heelal
« Reply #9 on: January 20, 2009, 04:19:25 PM »
Ik had hierover een lange en uitgebreide reply geschreven maar toen blokkeerde m'n laptop... Aangezien ik geen tijd heb zal ik kort zijn...

Volgens mij neemt de massa van het heelal toe.

Verklaring: we zijn het erover eens dat het heelal steeds groter wordt, op de grens tussen het 'niets' en het heelal moet wel materie ontstaan, hoe zou je anders verklaren dat we overal materie vinden? Materie beweegt namelijk niet in een rechte lijn om zo maar eventjes een ander stukje heelal te bevolken... Alles wordt op z'n plaatst gehouden en draait in banen rond iets anders. Je krijgt dus steeds meer materie, massa in het heelal...

Mensen die zeggen wat dan met zwarte gaten: zwarte gaten zijn immense stofzuigers die massa samendrukken, hier gaat geen massa verloren! Dit komt ook overeen met het feit dat de invloedsfeer van een zwart gat al maar toeneemt, de kracht wordt dus groter.

Laat mij iets weten als er ergens een grove fout in die theorie zit, kheb hem nl. een beetje heel vereenvoudigd en snel opgeschreven