Neoweb.nl

Spinozapremie 2006 voor vier topwetenschappers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Spinozapremie 2006 voor vier topwetenschappers
« on: June 14, 2006, 09:05:33 AM »
Spinozapremie voor vier topwetenschappers

bron:nu.nl

DEN HAAG - Psychologe Jozien Bensing, immunoloog Carl Figdor, geneticus Ben Scheres en natuurkundige Jan Zaanen ontvangen dit jaar de Spinozapremie. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag in Den Haag bekendgemaakt.

De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De vier zijn hoogleraar in hun vakgebied.


Bensing (56) is klinisch psychologe aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) en de Universiteit Utrecht. Zij wordt onderscheiden voor haar onderzoek naar de communicatie tussen artsen en patiënten.

Tumorcellen
Figdor (52) is immunoloog aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en de Universiteit Twente. Hij paste als een van de eersten ter wereld bij kankerpatiënten een celtherapie toe die het eigen afweersysteem traint om tumorcellen aan te vallen.

Scheres (45) is moleculair geneticus aan de Universiteit Utrecht. Hij ontdekte welke rol stamcellen spelen bij patroonvorming en groei van plantenwortels. Zaanen (49) is natuurkundige aan de Universiteit Leiden. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het begrip van hoge-temperatuursupergeleiding. Dat is het verschijnsel waarbij de elektrische weerstand van sommige materialen bij temperaturen ver boven het absolute nulpunt ineens verdwijnt.

Het is dit jaar de twaalfde keer dat de premies worden toegekend. De officiële uitreiking is op 29 november.
« Last Edit: June 14, 2006, 09:20:50 AM by bashanna »