Neoweb.nl

Elektrische vuilniswagen rijdt op energie uit opgehaald afval

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Elektrische vuilniswagen rijdt op afval
In Rotterdam rijdt sinds woensdag een elektrisch aangedreven vuilniswagen rond die wordt aangedreven met stroom opgewekt door het verbranden van afval. Volgens afvalverwerker Van Gansewinkel betreft het een wereldprimeur.

De primeur betreft niet enkel het feit dat de wagen op afval rijdt, maar ook dat het om een elektrisch aangedreven vuilniswagen gaat, aldus Van Gansewinkel. Het voertuig verzamelt afval in de in 2007 in Rotterdam ingestelde milieuzone, waar strenge milieuregels voor vrachtwagens gelden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit wordt bij de afvalenergiecentrale aan de Brielselaan afgeleverd waar het in elektriciteit wordt omgezet. Daarmee wordt de wagen vervolgens weer opgeladen.

elektrische Spijkstaal-vuilniswagen van Van Gansewinkel Het voertuig is met 180.000 euro niet duurder dan een traditionele vuilniswagen maar wel een maatje kleiner. De wagen beweegt zich voort met een snelheid van 32km/u. Het nagenoeg geruisloze vehikel heeft een actieradius van 60 kilometer en het opladen ervan neemt circa vijf uur in beslag. Momenteel rijdt de vuilniswagen op proef; wanneer deze succesvol verloopt worden er meer in Rotterdam ingezet. Het proefproject is opgezet met steun van de Rotterdam Climate Initiative, een werkgroep waarin onder meer de gemeente en het havenbedrijf samenwerken om duurzame mobiliteit in de stad te bereiken.

bron: Tweakers.net

zie ook
http://www.vangansewinkel.eu/nl/company/news/Elektrisch-vuilniswagen-primeur.aspx