Neoweb.nl

Zelfrijdende auto's . Zelfsturende autos. Autonome voertuigen.

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Zelfrijdende auto's . Zelfsturende autos. Autonome voertuigen.
« on: September 08, 2010, 07:56:39 AM »
'Auto kan zelf beter rijden dan bestuurder'
DELFT - Auto's kunnen veel meer taken van de bestuurder overnemen dan nu het geval is. Dat stelt Bart van Arem woensdag in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft.

''Want hoe goed we onszelf ook vinden als autobestuurder, we leggen het af tegen de techniek als het gaat om reactietijd en alertheid.''

''Er komen steeds meer systemen beschikbaar die rijtaken van de bestuurder ondersteunen'', zegt Van Arem. De cruisecontrol is het bekendste voorbeeld, maar er zijn ook technieken die de automobilist waarschuwen als hij bijvoorbeeld onbedoeld buiten zijn rijstrook dreigt te belanden.

Huiverig
Volgens Van Arem zien mensen wel het nut in van waarschuwingssystemen, maar zijn ze er huiverig voor om rijtaken aan een computer over te laten.

''Opvallend is wel dat de acceptatie van deze systemen toeneemt als mensen er eenmaal mee gereden hebben'', aldus de hoogleraar.

Intelligenter
Van Arem voorspelt dat auto's de komende jaren steeds 'intelligenter' worden en uiteindelijk wellicht zichzelf kunnen besturen. ''Het uiteindelijke perspectief bestaat uit vervoersvormen waarin de auto zelf kan rijden.''

Daarvoor moeten voertuigen onderling kunnen communiceren en met systemen langs de kant van de weg.

Files
Dergelijk intelligente transportsystemen kunnen de komende tien tot vijftien jaar het aantal files halveren, voorspelt Van Arem.

Ook kunnen zij volgens de wetenschapper bijdragen aan een daling van het aantal verkeersdoden met een kwart, en aan een vermindering van de luchtvervuiling en CO2-uitstoot.

bron:nu.nl
« Last Edit: September 17, 2018, 08:47:03 AM by Robert »

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Zelfsturende autos. Autonome voertuigen.
« Reply #1 on: October 11, 2010, 10:35:49 AM »
Google experimenteert met 'zelfrijdende' auto

Ontwikkelaars bij Google experimenteren met auto's die zich autonoom kunnen verplaatsen in het verkeer. Een zevental voertuigen zou al 1600 kilometer hebben weten af te leggen zonder dat de chauffeur naar het stuur moest grijpen.

Google heeft zeven 'zelfrijdende' auto's in de VS op het openbare wegennet getest. In totaal zou met de voertuigen circa 225.000 kilometer zijn afgelegd, waarbij op bepaalde momenten de chauffeur wel moest ingrijpen. Toch zouden tijdens tests in het dagelijkse verkeer gedurende 1600 kilometer geen ingrepen nodig zijn geweest.

De auto's bepalen hun positie ten opzichte van de weg en het overige verkeer met behulp van camera's, sensoren en lasers. Ook gebruikt de software gedetailleerd kaartmateriaal. De afgelegde routes zijn voor de proeven vastgelegd door 'normale' chauffeurs.

De technologie die Google heeft gebruikt is deels afkomstig van ontwikkelaars die meedoen aan de Darpa Challenge, een wedstrijd waarbij autonoom opererende voertuigen het tegen elkaar opnemen. Google benadrukt dat tijdens de proeven te allen tijde een chauffeur achter het stuur van de testvoertuigen zat om eventueel in te grijpen. Op de passagiersstoel nam een software-ontwikkelaar plaats om zo de aanstuursoftware in de gaten te kunnen houden.

Google stelt dat zelfsturende auto's op termijn het aantal verkeersslachtoffers drastisch kan laten dalen. Volgens schattingen zouden jaarlijks 1,2 miljoen mensen de dood vinden in het verkeer, maar met autonoom opererende voeruigen zou dit mogelijk kunnen halveren. Daarnaast zou het wegennet efficiƫnter benut kunnen worden. Naast de experimentele voertuigen van Google werkt ook de TU Braunschweig aan 'zelfrijdende' voertuigen.

bron: tweakers.net

Zie ook:
http://googleblog.blogspot.com/2010/10/what-were-driving-at.html