Neoweb.nl

E-Quickie Electrisch voertuig laadt zich op met inductie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
E-Quickie Electrisch voertuig laadt zich op met inductie
« on: November 05, 2010, 08:39:31 AM »
e-Quickie: elektrische auto zonder snoer
De komende jaren gaan steeds meer mensen elektrisch rijden. Een mooie ontwikkeling, maar het zou nog handiger zijn als de auto zichzelf tijdens het rijden oplaadt. Studenten aan de universiteit van Karlsruhe ontwikkelden daarom een elektrische auto die geen oplaadpunt nodig heeft: de e-Quickie.

Is de e-Quickie een zweefvliegtuig of is het een ligfiets?
Eén ding is zeker: de e-Quickie valt absoluut op. De wagen heeft wel iets weg van een ligfiets, maar lijkt ook op een zweefvliegtuig zonder vleugels. Maar waar het eigenlijk om draait, is de binnenkant: de elektrische aandrijving. De e-Quickie laadt zichzelf namelijk draadloos op. Want door elektrische inductie uit geleiders in de weg zijn dure en grote accu's niet meer nodig.
 
e-Quickie is snel en energiezuinig
Het principe van elektrische inductie is niet nieuw. Maar wat de studenten Werktuigbouwkunde met hun project laten zien, is dat draadloze energieoverdracht bij personenvervoer ook mogelijk is. En dat de wagen uiteindelijk energiezuinig én snel is. De projectgroep ontwierp de e-Quickie helemaal zelf. Ook bijzonder: het voertuig weegt maar 60 kilo. En volgens de projectleider kunnen ze het wagentje nog lichter maken.

Efficiënte motor in de e-Quickie
In mei maakten de studenten de allereerste testrit. Ze reden veertig rondjes over een baan van 222 meter. Ze testten meteen hoe efficiënt de motor van de e-Quickie met energie omspringt. En dat was een mooi resultaat. Het wagentje heeft namelijk een kleine accu aan boord om ook op stukken zonder geleiders vooruit te komen. De studenten begonnen de test met een halfvolle accu en eindigden met een volle. Tijdens het rijden laadt hij dus volledig op. Wie weet rijdt u over een paar jaar wel in een e-Quickie.

Bron: refdag.nl & nuon.nl

zie ook:
http://www.kit.edu/
http://www.hs-karlsruhe.de/servlet/PB/menu/-1/index.html
http://www.auto-car-shop.com/18947/e-quickie-concept-wireless-recharging-electric/