Neoweb.nl

intelligent navigatiesysteem helpt efficienter rijden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
intelligent navigatiesysteem helpt efficienter rijden
« on: February 27, 2009, 08:29:51 AM »
BMW werkt aan intelligent navigatiesysteem

De Duitse autofabrikant BMW werkt aan een navigatiesysteem dat het rijgedrag van de bestuurder gedurende een bepaalde periode observeert en de respons van de auto aanpast om aan dat rijgedrag tegemoet te komen.

Opgeladen accu's voor de bebouwde kom
Zo zou het systeem de schakelmomenten van de automatische versnellingsbak aan het gedrag van de bestuurder aanpassen, en zou de airco tijdens het accelereren op een laag pitje worden gezet, om weer omhoog te worden geschroefd zodra het voertuig de snelweg opdraait. Een ander voorbeeld is afkomstig van Andreas Winkler, de projectleider van het intelligente navigatiesysteem: het systeem zou ernaar streven de accu van een hybride auto volledig opgeladen te doen zijn wanneer de auto de bebouwde kom binnenrijdt en de elektrische motor het meest efficiënt is.

BMW Intelligent Learning Navigation (Ilena)
Het project van Winkler, dat Intelligent Learning Navigation of Ilena wordt genoemd, beoogt veel meer te zijn dan alleen een intelligent navigatiesysteem. Het leert de routes, de gewoontes en het rijgedrag van de eigenaar kennen, dankzij onder meer een camera om de wegen en de omgeving te herkennen. Het leren van de route, en op termijn zelfs het overnemen van de besturing, is slechts één aspect van het project. Een ander belangrijk doel van Ilena is het besparen van brandstof door zo efficiënt mogelijk te rijden. In combinatie met Efficient Dynamics, een initiatief van BMW dat op energiebesparing is gericht, zou een brandstofbesparing tot tien procent haalbaar kunnen worden. BMW zou van plan zijn Ilena over ongeveer vijf jaar gereed te hebben voor toepassing in een 7-serie-BMW.

bron: tweakers.net