Neoweb.nl

Concorde gaat mogelijk weer vliegen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Concorde gaat mogelijk weer vliegen
« on: May 31, 2010, 10:18:37 AM »
Concorde gaat mogelijk weer vliegen

De motoren van een Franse Concorde zijn met succes getest in een procedure die er uiteindelijk toe moet leiden dat het supersonische vliegtuig in 2012 weer de lucht in gaat.

Volgens onderzoekers van de Britse Save Concorde Group en de Franse organisatie Olympus 593 wijzen de eerste resultaten van de inspectie er op dat de Concorde van Air France in de toekomst zonder problemen weer kan vliegen.

Bij een test van de motoren op het terrein van het Paris Air and Space Museum zijn geen grote technische mankementen aangetroffen. De komende weken zullen de onderzoekers bepalen hoe het toestel weer startklaar kan worden gemaakt.

Als dat eenmaal is gebeurd, wordt er eerst een proefritje gemaakt op de startbaan. Later zal het supersonische vliegtuig mogelijk ook weer opstijgen.

Ambitieus project
"Dit is nog maar het begin", verklaart vice-voorzitter Ben Lord van de Save Concorde Group op BBC News. ""Wij hebben altijd volgehouden dat de Concorde weer zal kunnen vliegen. We zijn blij dat we nu een team van ervaren onderzoekers in de arm hebben kunnen nemen die eerder hebben gewerkt met Concordes van zowel British Airways als Air France."

De Save Concorde Group heeft zich samen met Olympus 593 tot doel gesteld om de Concorde voor 2012 weer in de lucht te krijgen. In totaal is echter nog 17 miljoen euro aan investeringen nodig voor het project.

Olympische Spelen
Overigens is het de bedoeling dat het supersonische vliegtuig in de toekomst alleen zal worden ingezet bij speciale evenementen. Zo willen de initiatiefnemers het toestel laten vliegen tijdens de opening van Olympische Spelen in Londen in 2012.

Alle Concordes worden sinds 2003 aan de grond gehouden vanwege hoge kosten en een tekort aan passagiers. De supersonische vliegtuigen raakten uit de gratie, nadat een toestel in 2000 neerstortte in de buurt van Parijs. Bij dat ongeluk kwamen 113 mensen om het leven.

Recordsnelheid
De Concorde is het snelste passagiersvliegtuig ter wereld. De toestellen kunnen een recordsnelheid van  1920 kilometer per uur bereiken. In het verleden zijn vluchten met Concordes uitgevoerd, waarbij binnen vier uur van New York naar Londen werd gevlogen.

Air France en British Airways zijn de enige luchtvaartmaatschappijen die de supersonische vliegtuigen bezitten.