Neoweb.nl

'Wildgroei aan veiligheidssystemen maakt auto's onveilig

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Wildgroei aan veiligheidssystemen maakt auto's onveilig
« on: May 13, 2010, 06:44:58 PM »
'Wildgroei aan veiligheidssystemen maakt auto's onveilig'

Een hoogleraar van de TU Delft pleit vrijdag voor eenvoudigere en betere sensorsystemen in auto's. Veiligheidssystemen die uitgaan van krachten in plaats van bewegingen, zouden beter moeten werken.

"Auto's dreigen onveiliger te worden door een wildgroei aan zelfstandige, actieve veiligheidssystemen, zoals abs", beweert professor Edward Holweg vrijdag in zijn intreerede aan de TU Delft. Het lijkt er volgens hem op, dat het aantal terugroepacties toeneemt door de grotere complexiteit die ten koste gaat van de veiligheid. "De veiligheidssystemen hebben hun eigen sensoren en werken grotendeels onafhankelijk van elkaar", vertelt Holweg. Hij pleit voor gebruik van één overkoepelend systeem, zoals het global chassis control-principe, waaraan enkele grote autofabrikanten al werken en waarbij er sprake is van één overkoepelende controller.

Holweg wil echter verder gaan en claimt dat het systeem beter kan werken door krachtsensoren te gebruiken. "De huidige sensorsystemen gaan vooral uit van bewegingen. Ze meten zaken als de voertuigsnelheid en de stuurhoek. Het is veel beter om uit te gaan van de krachten die een auto ondervindt", verduidelijkt de hoogleraar. Volgens hem bepalen krachten, zoals die op de wielen, de dynamica van een auto en levert het meten van die krachten betere informatie op, waardoor het aantal sensoren kan afnemen.

Holweg pleit er in zijn rede verder voor de krachtsensoren niet in de wielen, maar in de wiellagers te integeren, omdat wielen slijten en moeten worden vervangen. De eerste proeven met sensoren in wiellagers zouden succesvol zijn verlopen, maar toepassingen zouden nog even op zich laten wachten.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=c596d4df-eee6-44fe-97ac-a3e7f6d66d3e&lang=nl