Neoweb.nl

Eerste Smart in VS

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Eerste Smart in VS
« on: May 19, 2005, 09:26:28 AM »
Eerste Smart in VS

bron:nu.nl

WASHINGTON - Deze week is in de Verenigde Staten de eerste Smart verkocht, het stadsautootje dat uit de fabrieken van DaimlerChrysler rolt. De Duits-Amerikaanse autoproducent ziet er tot nu toe niets in om de Smart in de VS op de markt te brengen, maar het Californische bedrijf ZAP (Zero Air Pollution) ziet er wel brood in.

ZAP is fabrikant van energiebesparende producten. Het bedrijf heeft de Smart aangepast aan de Amerikaanse specificaties voor milieu en veiligheid. Directeur Steve Schneider verklaarde dat de Smart een van de zuinigste, meest functionele en veiligste auto's ter wereld is. Amerikaanse autorijders willen met de hoge benzineprijzen een goedkoper vervoermiddel, aldus Schneider.


De eerste Amerikaanse Smart ging naar een echtpaar uit Las Vegas. De verkoop vond plaats tijdens een kleine ceremonie in Reno. Het echpaar verklaarde de Smart voor het eerst te hebben gezien toen het een jaar geleden op huwelijksreis was in Frankrijk. "We zijn er verliefd op geworden. We hebben ruim eem jaar geprobeerd er een in de VS te krijgen."

ZAP- en Smartdealer Keith Spradling verklaarde dat de combinate van ZAP en Smart veel succes zal krijgen in de VS, na het succes dat de Smart in Europa heeft. ZAP heeft geen enkele band met DaimlerChrysler en is in overleg met enkele Amerikaanse partners om aan de verwachte grote vraag op de Amerikaanse markt te kunnen voldoen.

DaimlerChrysler is tot nu toe helemaal niet blij met de Smart. Het autootje heeft in zijn bestaan nog geen enkele winstbijdrage geleverd. Sinds 1998, toen het op de markt kwam, heeft het verliezen opgeleverd van in totaal 3,5 miljard euro. Kortgeleden greep DaimlerChrysler in. Nieuwe modellen zijn van de tekentafel gehaald en eenderde van het aantal arbeidsplaatsen bij Smart verdwijnt.

link: www.zapworld.com