Neoweb.nl

Flexibele lantaarnpalen tegen dodelijke ongelukken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frokamel

  • *
  • 11
  • +8/-2
  • Dit forum is het helemaal !
Flexibele lantaarnpalen tegen dodelijke ongelukken
« on: September 09, 2004, 09:51:03 AM »
AMSTERDAM - Rijkswaterstaat wil met nieuwe, meebuigende lichtmasten de verkeersveiligheid langs de snelwegen vergroten. De van kunststof gemaakte mast vangt de klap soepel op als auto's ertegenaan botsen.

De meebuigende lantaarnpaal is bedoeld om het aantal slachtoffers terug te dringen in het verkeer. Nu vallen door aanrijdingen met een lichtmast elk jaar tussen de 30 en 40 doden en ruim honderd gewonden. De eerste 'zachte' masten worden momenteel uitgetest op de nieuwe aansluiting van de snelwegen A1 en A12 bij Barneveld. Binnenkort worden meer soortgelijke masten geplaatst, maar van een iets ander model. "Het is een mooie vondst, waarmee de veiligheid echt gediend is", zegt Sjaak Aarden van Rijkswaterstaat.

De lichtgewichtpalen zijn ontwikkeld met medewerking van TNO. Nieuw is dat zij geheel bestaan uit een kunstofvezel. Daardoor is de mast in staat een botsing op te vangen en zelfs te dempen, waardoor inzittenden van de auto aanzienlijk minder kans lopen op ernstig lichamelijk letsel.

uit de autotelegraaf.nl