Neoweb.nl

GM en Segway tonen tweepersoons 'balansauto' (PUMA Pod)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
GM en Segway tonen tweepersoons 'balansauto' (PUMA Pod)
« on: April 20, 2009, 09:49:53 PM »
GM en Segway tonen tweepersoons 'balansauto'

Segway en General Motors hebben dinsdag het zelfbalancerende 'Personal Urban Mobility and Accessibility'-voertuig gepresenteerd. Deze elektrisch aangedreven tweewieler kan met een snelheid van 55 kilometer per uur twee mensen vervoeren.

De twee bedrijven presenteerden de 'PUMA' als de ideale manier om door stedelijke gebieden te manoevreren, bericht Autoblog. Net als de Personal Transporter, Segways bekende 'step voor volwassenen', heeft het vehikel twee wielen die zich naast elkaar bevinden, en daarnaast zijn er twee wieltjes voor de parkeerstand. In tegenstelling tot de PT, die versnelt en remt als er voorover of achterover wordt geleund, beschikt de PUMA over een traditionele bediening met gas- en rempedaal.

Het met een lithium-ion-accu aangedreven voertuig is met zijn 55km per uur bijna drie keer zo snel als de PT, en het heeft een actieradius die op circa 55 kilometer ligt. Het opladen zou slechts zestig dollarcent kosten, claimt GM. De PUMA heeft GM's OnStar-technologie aan boord waarmee het de lokatie van andere voertuigen maar ook bijvoorbeeld parkeerplekken in de buurt kent. De kosten liggen volgens de twee bedrijven op  'een kwart tot een derde voor wat nu voor een auto moet worden neergeteld'. Het is nog onbekend wanneer het voertuig in produktie gaat.

De geruchten over een aanstaand faillissement van GM zijn overigens nog steeds niet van de lucht. GM kreeg al 13 miljard dollar steun van de Amerikaanse overheid, maar president Barack Obama gaf eerder in niet mis te verstane termen aan dat het bedrijf moet innoveren om te kunnen overleven. Of de PUMA een zoethoudertje voor de regering is of dat Segway en GM hiermee werkelijk een nieuwe markt aanboren, zal echter in de praktijk moeten blijken.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.autoblog.com/2009/04/07/gm-and-segway-working-on-new-balancing-2-wheeler/
http://www.gm.com
http://www.segway.nl of http://www.segway.com
http://gizmodo.com/5202161/this-is-how-the-segwaygm-puma-pod-flies-down-the-street