Neoweb.nl

Gratis navigatiesysteem op basis van Openstreetmap

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Gratis navigatiesysteem op basis van Openstreetmap
« on: August 07, 2008, 10:01:33 AM »
Belg verwerkt kaarten Openstreetmap in gratis navigatiesysteem

De Belg Pol Robeys heeft een gratis navigatiesysteem voor mobiele telefoons met de opensourcekaarten van Openstreetmap gemaakt. Het programma We-Travel is een Java-applicatie en zou dus op bijna elke moderne telefoon werken.

De eerste release van We-Travel, met als volgnummer 0.01, is een testversie met onder meer kaarten van Nederland, België, Frankrijk en Londen. Het programma is door ongeveer 6500 mensen gedownload. Een tweede versie, 0.02, komt binnenkort uit. Het programma werkt in elk geval op een Blackberry en op diverse toestellen van Nokia en Sony Ericsson, zo meldt de ontwikkelaar op zijn site. Het opvallendst is de ondersteuning voor de Nokia 2610, een low-end telefoon die in de losse verkoop tussen de veertig en de vijftig euro kost.

Het programma werkt met de kaarten van Openstreetmap, een opensourcealternatief voor Google Maps waarbij gebruikers zelf kaarten kunnen aanpassen. De kaart van Nederland op Openstreetmap is al redelijk ver ontwikkeld en bevat momenteel 1,4 miljoen wegen.

We-Travel heeft natuurlijk de mobiele versie van Java nodig, maar verder zijn de systeemeisen erg schappelijk. Gps is niet noodzakelijk, omdat de plaats van vertrek bij de navigatie ook handmatig ingevoerd kan worden. Verder moet de telefoon voor het draaien van de Java-applicatie 2 megabyte ram beschikbaar hebben, plus de vrije ruimte voor de data. De kaart van Nederland is 69MB, die van België meet nog slechts 6MB. De Java-applicatie is alleen in combinatie met de kaarten van een land te downloaden.

Het plan voor We-Travel ontstond begin dit jaar in een café, vertelt initiatiefnemer Robeys. "Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan, want ik had het idee dat ik een gat in de markt had gevonden." De reacties zijn tot nog toe positief, maar veelal afwachtend. "Veel mensen vinden het interessant, maar ze zijn vooral benieuwd hoe het is als het af is. Ik krijg daardoor nog niet veel nuttige feedback om het beter te maken. Het is me wel duidelijk dat er veel behoefte is aan dit programma."

De Java-applicatie zal gratis blijven, maar met aanvullende diensten wil Robeys uiteindelijk een winstgevend bedrijf van We-Travel maken. "Dat is lastig, want de marges op de producten zijn klein. Het zou op twee manieren kunnen, denk ik: of als toeristische gids, die je een gps-wandeling door de stad biedt, of met het bieden van diensten als file-informatie en een flitsservice."

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://we-travel.co.cc/
http://www.openstreetmap.org/