Neoweb.nl

Studenten scheuren met ultralichte racewagen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Studenten scheuren met ultralichte racewagen
« on: July 01, 2005, 10:28:48 AM »
Studenten scheuren met ultralichte racewagen
 
bron:planet.nl/news
 
Studenten van de TU Delft hebben woensdag hun zelfontwikkelde superlichte racewagen gepresenteerd.
Klein, licht en wendbaar. Dat zijn de steekwoorden die van toepassing zijn op de DUT05, de racewagen waarmee het Formula Student-team van de TU Delft dit jaar meedoet aan de Formula Student Competition. De studenten die de wagen zelf hebben ontworpen en gebouwd, presenteerden woensdag in Lelystad hun eindproduct, waaraan ze een jaar lang hebben gewerkt. Begin juli zullen ze hiermee in Groot-Brittanniƫ de competitie aangaan met ongeveer zestig teams uit meer dan tien verschillende landen.

Delft Concept
De auto waarmee de TU Delft dit jaar een gooi doet naar een hoge classering, is er niet op gebouwd om een hoge topsnelheid te behalen. In plaats daar van is de wagen zeer licht (125 kg) en wendbaar. Deze techniek is de voorgaande twee jaren ook gebruikt, en staat inmiddels bekend als het 'Delft Concept'. Ook de optreksnelheid is door de gebruikte techniek erg hoog. Veel onderdelen, waaronder de velgen, zijn uit composiet vervaardigd. Het team heeft gekozen voor dezelfde eencilinder motor als vorig jaar, maar doormiddel van tuning is het vermogen ervan wel wat gestegen.

Helemaal nieuw ten opzichte van voorgaande jaren is het pneumatische schakelsysteem, waardoor de coureur sneller kan schakelen en de auto een beter accelleratievermogen heeft. In 2004 werd nog gebruik gemaakt van een soort pook, maar nu zitten de knoppen waarmee geschakeld kan worden simpelweg bij het stuur.

Competitie
Het is de vijfde keer dat de TU Delft deelneemt aan de jaarlijkse internationale competitie. Ook de TU Eindhoven zal Nederland met een eigen team vertegenwoordigen. De verwachtingen voor het Delfste team zijn hooggespannen. De afgelopen jaren heeft Delft al verschillende prijzen mogen ontvangen. In 2001 won de DUT01 de Rookie Runner Up award voor een gedurfd ontwerp en goede prestatie van een beginnend team. In 2002 behaalde de DUT02 een gedenkwaardige zestiende plaats in de race, en het jaar daarop sleepte de DUT03 de prijs voor het beste ontwerp in de wacht.

Het doel van het project is om studenten actief te laten deelnemen aan een groot ontwerpproject en ze klaar te stomen voor de beroepspraktijk. Ze doen hiermee veel ervaring op met de technische aspecten, maar ook met ondermeer teamwork, management, planning en crisisbeheersing. Het komt wel eens voor dat bepaalde uitvindingen van de studenten worden overgenomen door een team in de Formule 1. De betrokken studenten zijn afkomstig van verschillende opleidingen, waaronder motorbouwkunde, technische wiskunde, Industrieel Ontwerpen en Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

Losgetrild stekkertje
Vorig jaar was het Formula Student-team van Delft dicht bij het podium. Gedurende de race stonden ze een tijdlang tweede, met uitzicht op de koppositie. Maar wegens technische problemen, een losgetrild stekkertje, vielen ze een flink aantal plaatsen terug en moesten ze uiteindelijk genoegen nemen met een - nog steeds verdienstelijke - tiende plaats. Dit jaar hoopt het team dan ook een serieuze gooi te doen naar de eindoverwinning.

De race vindt plaats van 8 tot en met 10 juli, nabij het Britse Leicester.
 
links
Formula Student