Neoweb.nl

Virtueel voordeel in de rijsimulator

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Virtueel voordeel in de rijsimulator
« on: November 03, 2005, 10:26:15 AM »
Virtueel voordeel in de rijsimulator
 
bron:planet.nl
 
Rijles in een rijsimulator is een geschikt alternatief voor de rijles in een lesauto.
Dat concluderen wetenschappers van de Technische Universiteit Delft uit wetenschappelijk onderzoek naar de rijprestaties van bijna zesduizend rijsimulator-leerlingen, die gebruik maakten van de simuatoren van Green Dino. Volgens de onderzoekers is het gedrag van leerlingen in de rijsimulator en op de weg gelijk, en leren de leerlingen de basis rijprocedures in de simulator goed aan.

Goedkoper
De virtuele vorm van rijles biedt wel een aantal voordelen ten opzichte van rijden in een echte auto. Zo is een simulatortraining beduidend goedkoper. In tien jaar zijn de kosten voor de rijopleiding B bijna verdubbeld, aldus de onderzoekers. Voor een uur rijles moeten de meeste leerlingen tegenwoordig meer dan veertig euro neerleggen. De gemiddelde leerling betaalt voor de totale rijopleiding al snel meer dan tweeduizend euro.

Wie kiest voor een rijopleiding met behulp van een simulator, kan gedurende de eerste acht uren van de opleiding gebruik maken van het apparaat. Zo'n virtuele rijles kost gemiddeld 25 euro per uur. Dat komt doordat het energieverbruik lager is, en omdat de rijschool minder tijd kwijt is aan begeleiding. Volgens de onderzoekers zal het financiƫle voordeel in de toekomst nog verder oplopen, doordat het aantal gesimuleerde lessen zal worden uitgebreid.

Veiligheid en Milieu
Een ander voordeel is volgens de onderzoekers, dat de rijsimulator de verkeersveiligheid verhoogt, doordat (beginnende) lessers niet meteen de echte weg op hoeven. Daarnaast leveren de simulators een positieve bijdrage aan het milieu door een reductie van de CO2 uitstoot.

Sinds vorig jaar maakt ook Het Nieuwe Rijden onderdeel uit van de virtuele rijlessen. Dit is een programma met als doel om het brandstofverbruik te verminderen door de rijstijl aan te passen (bijvoorbeeld een lagere snelheid en minder schakelen). Hiermee is gemiddeld een besparing van 2,15 liter op 100 kilometer gerealiseerd.

Virtuele instructeur
Sinds 2003 worden de rijsimulators in Nederland ingezet als hulpmiddel bij rijopleidingen in categorie B. De simulators zijn inmiddels bij verschillende rijscholen verspreid over het land te vinden. Leerlingen die hiervan gebruik maken, worden tijdens de lessen bijgestaan door een virtuele instructeur, die zijn instructies aanpast aan het rijgedrag van de desbetreffende leerling. Hoewel de geatomatiseerde instructies door veel leerlingen als 'houterig' worden omschreven, hebben ze volgens de onderzoekers wel een goede uitwerking.

De onderzoekers zeggen verder te verwachten dat de virtuele rijopleiding zelfs nog effectiever is dan de traditionele vorm van rijlessen. Ze baseren zich op cijfers van klanten van Green Dino, waaruit valt op te maken dat de slagingskansen van mensen die rijles hebben gehad met een simulator tien procent hoger liggen dan die van mensen die alleen op de weg hebben gelest.

Links:
http://www.rijsimulatie.nl
http://www.hetnieuwerijden.nl/
http://www.greendino.nl/ (3d graphics)
Download van het rapport van TU Delft (.pdf)