Neoweb.nl

Het nieuwe rijden: Tips om brandstof te besparen met autorijden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.146
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Het nieuwe rijden: Tips om brandstof te besparen met autorijden
« on: November 12, 2008, 10:53:51 AM »
Het nieuwe rijden:Tips om eenvoudig brandstof te besparen
Maar liefst 10 procent besparen op brandstofkosten, comfortabeler rijden en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het milieu? Dit kan met de tips van Het Nieuwe Rijden. Lees hieronder hoe eenvoudig dit kan. Een praktijkverhaal van afvaltransporteur Van Gansewinkel levert het bewijs...

Rijstijl
De techniek van personenauto's, bestelauto's, vrachtwagens en bussen is in de loop der jaren sterk veranderd. En dat vraagt om een andere manier van rijden, bijvoorbeeld door eerder, bij lagere toerentallen door te schakelen. Gecombineerd met het laten uitrollen van het voertuig voor verkeerslichten levert dit een forse besparing op.

Bandenspanning
Met de juiste bandenspanning bespaart u fl ink op de brandstofkosten. Bovendien rijdt het veiliger omdat het de koersvastheid verbetert en de kans op slippen en klapbanden aanzienlijk kleiner is.
 
Voertuigkeuze
Bij het aanschaffen van een nieuw voertuig is het slim om alvast te letten op het brandstofverbruik en de CO2- uitstoot. Beter voor het milieu én beter voor de portemonnee.

Accessoires
Bij brandstofbesparende accessoires tenslotte kunt u denken aan een toerenbegrenzer en/of een cruisecontrol, die beide het rijden zuiniger en veiliger maken.

Wat levert het nieuwe rijden op?
De rijstijl van Het Nieuwe Rijden verhoogt het comfort en de verkeersveiligheid. De vervoerskosten worden lager, niet alleen vanwege een lager brandstofverbruik, maar ook omdat de onderhouds- en schadekosten afnemen. Een besparing van € 1,- op de brandstofkosten levert ook € 1,- besparing op aan onderhoudskosten.

Uit praktijkresultaten blijkt dat het volgen van cursussen in Het Nieuwe Rijden bij wagenparken kan leiden tot een schadereductie van 30 tot 40%. Na een rijstijltraining daalt het brandstofverbruik met circa 6 procent. Met flankerende maatregelen op managementniveau - zoals bijvoorbeeld monitoring van het brandstofverbruik - is een verbruiksreductie van 10% haalbaar. De CO2-emissies gaan dan eveneens met 10% omlaag. Voor een bedrijf met een vloot van 40 vrachtvoertuigen, met een gemiddeld kilometrage van 80.000 km per jaar, betekent het toepassen van de maatregelen van Het Nieuwe Rijden al snel een jaarlijkse besparing van € 32.000,-.

De voordelen van het nieuwe rijden op een rijtje

 • Concreet financieel voordeel
 • Minder brandstofverbruik
 • Minder schade en onderhoud
 • Meer comfort en veiligheid voor de chauffeurs
 • Grotere verkeersveiligheid
 • Minder fysieke belasting
 • Minder stress en ziekteverzuim bij de chauffeurs
 • Minder belasting van het milieu
 • Een positieve bijdrage aan het imago van uw bedrijf

 

Praktijkcase: Afvaltransporteur Van Gansewinkel

Het brandstofverbruik van AVR/Van Gansewinkel, specialist in afvalverwerking, ligt boven de 30 miljoen liter op jaarbasis. Wat doe je dan als onderneming die verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan? Van Gansewinkel introduceerde een uitgebreid maatregelenpakket waar Het Nieuwe Rijden onderdeel van uitmaakte.

Met 6.000 medewerkers behoort het bedrijf tot de grotere afvaldienstverleners in Europa. Naast het op een maatschappelijk verantwoorde wijze inzamelen, recyclen en verwerken van afval kijkt Van Gansewinkel ook naar de toekomst. Een onderzoek naar de milieueffecten resulteerde in de introductie van een uitgebreid maatregelenpakket, gericht op terugdringen van het energieverbruik. Een van de maatregelen was het promoten van Het Nieuwe Rijden onder de ongeveer 950 chauffeurs en 200 leaserijders.

Concrete tips voor chauffeurs
Van Gansewinkel: "Het Nieuwe Rijden is een rijstijl die beter gebruik maakt van de mogelijkheden van de moderne autotechniek. Met deze rijstijl wordt een grotere besparing gerealiseerd dan met ‘conventionele' brandstofbesparende rijstijlen. Om het gewenste gedrag vast te houden is een bewustwordingscampagne gestart met concrete tips voor de chauffeurs. Daarnaast is er een betrouwbaar registratiesysteem opgezet en worden er opfriscursussen aangeboden. Om de campagne aan te laten staan werd aangesloten bij wat de chauffeur prikkelt. Dus meer nadruk op het onderhoudsaspect en minder op het milieu. Verder werd aangesloten bij de identiteit van het bedrijf.

Chauffeur op locatie
Een King-of-the-Road-imago past niet bij Van Gansewinkel. Wat erg aansprak bij de chauffeurs was het videojournaal met een interview met een chauffeur op locatie. Daarnaast zijn gadgets zoals stickers voor op de broodtrommel of rijmap ontwikkeld en kregen de chauffeurs een introductiecadeautje. Met roadmiles voor zuinig rijgedrag kon voor gadgets gespaard worden. Klap op de vuurpijl was de prijs voor de meest bewuste rijder per regio. Het geldbedrag mocht besteed worden aan een door de medewerker uitgekozen goed doel. Dit gaf ook gelijk weer een hoop publiciteit in de regionale pers.

900.000 liter besparing
De campagne duurde een jaar. De speerpunten waren: stationair draaien, gelijkmatig rijden, uitrollen en terugschakelen en minder toeren maken in hogere versnellingen.

Tot nu toe is er met de campagne een brandstofbesparing van 3 procent bereikt. Omgerekend in liters is dit maar liefst een besparing van 900.000 liter op jaarbasis. Kortom: Het Nieuwe Rijden loont!   

bron:logistiek.nl