Bron: planet.nlSubsidie voor Nederlandse superbus Gepubliceerd op maandag 07 maart 2005 De overheid verstrekt 300.000 euro startsubsidie voor de ontwikkeling van een supersnelle elektrobus die 250 kilometer per uur kan rijden. De ‘Superbus’ is een project van oud-astronaut Wubbo Ockels, nu hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Volgens Ockels is zo’n razendsnelle bus een goed alternatief voor de naar schatting drie miljard kostende Zuiderzeelijn omdat er geen dure infrastructuur hoeft te worden aangelegd.
VervoerswaardeDe ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken hebben de subsidie toegezegd nadat vorig jaar de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek zijn gepresenteerd.
Het geld zal gebruikt worden voor een voorstudie waarbij gekeken wordt naar de vervoerswaarde, de mate waarin de gestroomlijnde racebus een verbetering of aanvulling van bestaande vervoersmiddelen is. Ook het rijcomfort en de veiligheid worden onderzocht door middel van simulatietesten, met hulp van de geavanceerde vluchtsimulator SIMONA van de TU Delft. Verder zullen de technische, economische en de milieu-aspecten worden bestudeerd.
Negen uur in de treinHet idee voor de ontwikkeling van zo’n superbus is afkomstig van Wubbo Ockels, die zijn kennis op het gebied van aërodynamica en lichtgewicht materialen eerder toepaste bij de bouw van de succesvolle zonneracewagens Nuna I en Nuna II. Daarmee won het team van de Technische Universiteit Delft tweemaal achtereen de prestigieuze World Solar Challenge dwars door Australië.
De hoogleraar combineerde zijn kennis met de vervoersproblemen in Nederland die hij zelf ervoer. “Als hoogleraar van zowel de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen bracht ik wel eens negen uur per dag in de trein door tijdens de heen- en terugreis tussen beide plaatsen. Dan ontstaat zo’n idee vanzelf.”
Slimme busGroot voordeel van de Superbus is dat er geen dure infrastructuur voor nodig is. Over grote afstanden moet hij in goedkoop aan te leggen betonnen bakken gaan rijden waar snelheden van 250 km per uur bereikt kunnen worden.
Eenmaal bij de bestemming aangekomen, kan de bus zich bij het gewone verkeer voegen. “Dat kan de bus ook doen op plaatsen waar de aanleg van snelle banen wel duur is, bijvoorbeeld bij watergangen. De bus kan daar gebruik maken van bestaande bruggen,”aldus Ockels.
De bus wordt aangedreven door een elektromotor, waardoor het vervoermiddel geen schadelijke stoffen uitstoot. “De milieu-impact van de superbus is vele malen kleiner dan bijvoorbeeld een hogesnelheidslijn, omdat het energiegebruik aanzienlijk lager is en de aanleg en onderhoud van het traject veel minder kost en minder landschappelijke impact heeft”, verwacht de hoogleraar.
In de bus zullen veel nieuwe technieken worden toegepast. Zo maakt de bus gebruik van een pro-actief veersysteem om comfort te bieden bij hoge snelheden. Ockels wil de bus ook uitrusten met een geavanceerde radar op de bumper die een paar honderd meter vooruit kijkt, zodat de bus bij gevaar tijdig kan afremmen.
Flexibele dienstregeling “Daarnaast zal de bus een flexibele dienstregeling hanteren. Passagiers kunnen een SMS-je naar de vervoersmaatschappij(en) sturen en kunnen tot aan de deur van hun bestemming gebracht worden. Dat scheelt veel tijd ten opzicht van de vaste, bestaande dienstregelingen, ” weet Ockels.
Om de flexilbiliteit en snelheid te waarborgen zullen de Superbussen niet meer dan 25 tot dertig personen vervoeren. “We streven er naar om de reistijd tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Groningen te beperken tot honderd minuten, inclusief voor- en natransport, de tijd dat de bus op de openbare weg rijdt," aldus de creatieve professor.
Olympische SpelenDe voorstudie zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. Daarna hoopt de TU Delft een contract af te sluiten voor de bouw van een praktijkmodel. Het streven is dit model te presenteren bij de opening van de Olympische Spelen in Beijing in 2008. De Chinese overheid heeft zich immers voorgenomen dat dit de eerste Olympische Spelen zullen zijn die volledig duurzaam zijn. Bovendien vormt China in potentie een enorme markt voor de Superbus.
"Vanwege de geringe aanlegkosten, laag energieverbruik en toegepaste techniek kan de Superbus uitgroeien tot een prachtig exportmiddel", verwacht de oud-astronaut.

Bronnen: Wubbo Ockels, TU Delft