Neoweb.nl

Wheelie: Segway-kloon als doe-het-zelf-pakket

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Wheelie: Segway-kloon als doe-het-zelf-pakket
« on: June 18, 2009, 01:36:44 PM »
Segway-kloon als bouwpakket
Elektronicatijdschrift Elektor onthult in het juli/augustusnummer 2009 details van een doe-het-zelf Segway-kloon: de Elektor Wheelie. Het gaat om een volledig functionerende en vooral goedkope lookalike, met 18 km/u als topsnelheid.

De Wheelie, een project van elektronicatijdschrift Elektor, is vanaf 1 augustus verkrijgbaar als compleet bouwpakket voor een prijs van slechts € 1599,- inclusief BTW. Tot 1 september geldt een korting bij voorintekenen van € 100,-. Vergeleken met de nieuwprijs van het goedkoopste Segwaymodel is dat een koopje, een nieuwe Segway is al gauw meer dan vier keer zo duur.

Net als de Segway bestaat de Wheelie in principe uit niets meer dan een simpel chassis, twee accu’s en twee elektromotoren die via een eenvoudige overbrenging ieder met een wiel zijn verbonden. Het voertuig wordt overeind gehouden door middel van een versnellingssensor, een gyroscoop en twee krachtige microcontrollers.

Besturing van segway
In de microcontrollers gebeurt het slimme werk: die voeren software uit die het voertuig en de berijder in balans moet houden. 100 keer per seconde wordt uitgerekend of het systeem nog rechtop staat, en of er versneld of juist afgeremd moet worden. Dit regeltechnisch vraagstuk is natuurlijk de uitdaging die de Segway zo interessant maakt voor de elektrotechneuten van Elektor.

In principe zijn de uitgangspunten vrij simpel. Buigt de bestuurder naar voren, dan kantelt het platform en de motoren worden zo versneld, dat het zwaartepunt van het totale systeem weer in balans komt. Dat wil zeggen, de voeten van de berijder worden onder het zwaartepunt van het totale systeem (bestuurder plus voertuig) naar voren versneld zodat de berijder iets naar achter kantelt en de hellingshoek weer kleiner wordt. Sturen gebeurt door met verschillende sterkte per wiel te versnellen respectievelijk af te remmen. Voor de veiligheid is de maximale stuurbeweging bij hogere snelheden beperkt, zo zal de Wheelie nooit uit zichzelf omkiepen.

De maximumsnelheid is begrensd door het vermogen dat de motoren leveren. Dit vermogen is softwarematig ingesteld op 70% van het beschikbare motorvermogen, omdat er ook op topsnelheid een reserve moet zijn om te kunnen versnellen als het voertuig uit balans dreigt te raken. Toch haalt de Wheelie zo altijd nog een zeer respectabele 18 km/h.

Segway op openbare weg
Na de introductie van de Segway in Nederland, heeft de overheid bepaald dat dergelijke eenassige voertuigen uitsluitend op de openbare weg gebruikt mogen worden als ze zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) en van een kenteken zijn voorzien. De Elektor Wheelie is op dit moment nog niet type-goedgekeurd. Dat betekent dat een kenteken alleen kan worden afgegeven als het betreffende voertuig een individuele keuring heeft doorstaan. Wisse Hettinga, hoofdredacteur van Elektor, zegt hierover: "In deze fase willen we dat niet doen, keuren etc. We positioneren de ElektorWheelie op dit moment als een 'open development', we nodigen mensen uit deze ontwikkeling verder te brengen. Ik zie met name scholen en universiteiten als een belangrijke doelgroep voor de Wheelie."

Keuring Segway
Voor de keuring gelden echter soortgelijke eisen als voor een bromfiets. Gezien de constructie van de Elektor Wheelie, is het niet ondenkbaar dat ook dit voertuig met enkele eenvoudige toevoegingen de keuring zou kunnen doorstaan. Het gaat dan met name om reflectoren, verlichting en een fietsbel. Iets lastiger is de verplichting voor een voorziening om de snelheid op maximaal 6 km/uur in te stellen. Dit is namelijk de maximaal toegestane snelheid op het trottoir, daarbuiten geldt overigens een maximale snelheid van 25 km per uur. Meer informatie over de technische eisen voor zogenaamde zelfbalancerende bromfietsen is te vinden op de site van de RDW.

Toekomst van vervoer
De Wheelie is niet alleen zomaar een gadget, maar ook een goed voorbeeld van de ontwikkeling van het vervoer van de toekomst. Een betaalbaar alternatief voor de wat exclusieve Segway lijkt nu steeds meer binnen handbereik te komen. Natuurlijk zal de gewone fiets nog altijd een belangrijke bijdrage blijven leveren aan 'schoon vervoer'. Voor wie zich echter niet met een fiets kan of wil verplaatsen in een stadse omgeving, is de elektrische zelfbalancerende bromfiets een aantrekkelijk alternatief voor de brommer of auto. Maar ook voor de Wheelie geldt: wel je accu's met groene stroom laden...

Het dubbelnummer van Elektor met het eerste artikel over de Wheelie ligt vanaf vrijdag 19 juni in de kiosk.

Bron: techthefuture.nl

Zie ook:
http://www.elektor.nl/
http://www.segway.nl/
http://www.rdw.nl/NR/rdonlyres/FCCD04A3-9257-4D18-A570-CA938690CD0A/0/SC870441.pdf (technische eisen voor zelfbalancerende bromfietsen)

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Re:Wheelie: Segway-kloon als doe-het-zelf-pakket
« Reply #1 on: June 26, 2009, 08:38:03 AM »
1600 euro voor een segway?? Voor 2 wielen, een frame en wat electronica??

160 euro zou beter passen.  ;)