Neoweb.nl

MIT-onderzoekers bouwen nieuwe 'zonne-auto' voor World Solar Challenge

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
MIT-onderzoekers bouwen nieuwe 'zonne-auto'
Het solarteam van het Massachusetts Institute of Technology heeft zijn nieuwe 'zonne-auto' getoond. Het geheel door zonne-energie aangedreven voertuig kan een maximumsnelheid ontwikkelen van meer dan 140 kilometer per uur.

De 243.000 dollar kostende zonne-auto heeft een body die grotendeels uit koolstofvezel bestaat. De ontwikkelaars hebben hun creatie Eleanor gedoopt. Het voertuig zal in oktober worden ingezet tijdens de tiende World Solar Challenge, een zevendaagse race over meer dan 3000km in Australiƫ waarbij uitsluitend zonne-energie gebruikt mag worden. De race wordt onder andere gebruikt om nieuwe technieken te testen op het gebied van energie-opslag, elektromotoren en zonnecellen.

De driewielige Eleanor beschikt in totaal over 580 zonnecellen, die zijn verdeeld over zes vierkante meter. De zonnecellen kunnen een vermogen genereren van 1200W. De zonne-energie wordt opgeslagen in een 32kg zware li-on-accu met 693 cellen. Om vooruit te komen, wordt het achterwiel aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 10pk. Hoewel het voertuig tijdens de race een kruissnelheid van ongeveer 90 kilometer per uur zal aanhouden, stellen de ontwerpers dat Eleanor de 140 kilometer per uur moet kunnen halen.

De ontwerpers van MIT moesten bij het ontwerpen van hun nieuwe bolide rekening houden met een nieuwe regel van de World Solar Challenge: de bestuurder moet rechtop zitten. De regel is ingesteld in de hoop de ontwikkeling van commercieel levensvatbare ontwerpen te bespoedigen. Omdat de aerodynamica echter kan afnemen bij een rechtopzittende bestuurder, hebben de MIT-onderzoekers uitvoerig met simulatiesoftware moeten stoeien om Eleanor zo weinig mogelijk wind te laten vangen. Uiteindelijk heeft het voertuig een drag coefficient van 0,11 gekregen, volgens de ontwerpers een lagere weerstand dan bijvoorbeeld de Toyota Prius.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.mit.edu/~solar-cars/flash/vehicles/future.shtml