Neoweb.nl

Green Spider, slim stadsautootje

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Green Spider, slim stadsautootje
« on: July 01, 2005, 10:21:10 AM »
Slim stadsautootje wint prijs
 
bron:planet.nl/news
 
Het innovatieve, tweepersoons stadsautootje Green Spider heeft zaterdag de eerste prijs gewonnen van ontwerpwedstrijd FuTUre Design.
De Technische Universiteit Delft en de gemeente Den Haag organiseerden de wedstrijd.

Voertuigen van de toekomst
Tien scholierenteams van havo en vwo presenteerden op de TU in Delft hun ideeën voor milieuvriendelijke voertuigen van de toekomst. Uit de ontwerpen vol zonnecellen, windenergie, magneetbanen en biodiesel koos de jury uiteindelijk voor het vernuftige ontwerp van de internationale school in Hilversum.

De jury bestond uit Jacob Fokkema, rector-magnificus van de TU, ex-astronaut Wubbo Ockels en verkeerswethouder Bruno Bruins van Den Haag.

Zichzelf besturen
Winnaar Green Spider is een klein, driewielig, tweepersoonsvoertuig met een hybride motor dat biodiesel als brandstof gebruikt, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal is. Energie die normaal gesproken verloren gaat, zoals warmte als er geremd wordt, slaat de auto op in een accu.

Het voertuig is vooral geschikt voor korte ritten in de stad. “Zo'n ontwerp zou een uitkomst kunnen zijn voor een stad als Den Haag”, aldus projectleider Margit de Kok van de TU Delft.

De Hilversumse scholieren beperkten hun ontwerp niet tot technische details, maar ruimden ook veel plaats in voor de veiligheid van de automobilist en zijn medeweggebruikers. Zo moet een computer aan boord van de kleine driewielige auto met behulp van mobiele telefoonnetwerken de bestuurder waarschuwen als verderop een ongeluk is gebeurd.
Fileleed wordt in het ideale geval voorkomen, omdat de bestuurder bijtijds een andere route kan nemen.

Het autootje heeft ook sensoren om de afstand naar speciale signaal genererende palen te meten om de positie van het voertuig te meten. In combinatie met een radarsysteem dat andere voertuigen kan detecteren, heeft de Green Spider het vermogen om zichzelf op de snelweg te besturen.

Het is de bedoeling dat een model van de Green Spider een plek krijgt in een nog te organiseren expositie van alle deelnemende ontwerpen in het Haagse onderwijsmuseum Museon.
 
links:
http://www.futuredesigndelft.nl/