Neoweb.nl

Boeing vs Airbus

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline harbosma

  • *****
  • 912
  • +160/-22
  • Gender: Male
  • Verleg de grenzen op Neoweb!
Boeing vs Airbus
« on: December 01, 2004, 03:40:23 PM »
Boeing versus Airbus

Sinds grote merken als McDonnell-Douglas, Lockheed en British Aerospace geen verkeersvliegtuigen van formaat meer produceren, had Boeing bijna het monopolie op verkeersvliegtuigen. Met de opkomst van Airbus kreeg Boeing er een geduchte concurrent bij.

Beide fabrikanten waren in de race voor een megaorder van de Amerikaanse luchtmacht voor de levering van 100 tankers. De opdracht ging uiteindelijk naar Boeing. Intussen is gebleken dat er fraude is gepleegd. Een oud functionaris van de luchtmacht had de prijs van Airbus aan Boeing doorgespeeld en dat is niet eerlijk. De oud functionaris ging voor negen maanden achter de tralies en het gevolg is dat de opdracht is ingetrokken. Airbus wil nu opnieuw meedingen naar deze lucratieve opdracht. Daarvoor worden partners gezocht in de Verenigde Staten om Amerikaanse motoren in te bouwen en de tankinstallatie te monteren.

Of de Amerikaanse regering een nieuwe offerte zal aanvragen, of dat men alsnog met Boeing in zee gaat is nog niet bekend.

Airbus is ondertussen druk bezig met de bouw van de A380. Boeing heeft altijd beweerd dat voor een vliegtuig met zo een capaciteit geen markt was en als mocht blijken dat die markt er wel was, dan zou een vergrote 747 aan de vraag kunnen voldoen. Boeing heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van een verkeersvliegtuig met meer luxe en afgestemd op de wensen van de luchtreiziger. Het resultaat is de Boeing 7E7 Dreamliner. Met een leuk aantal bestellingen blijkt ook de Dreamliner een commercieel concept en Airbus wil dit idee ook oppakken. Een tipje van de sluier is door Airbus al opgelicht. Een A330 romp en nieuwe generatie, brandstofzuinige en milieuvriendelijke motoren. Hij gaat de Airbus A350 heten en het voordeel is dat het toestel verder wordt uitgevoerd als standaard Airbus.


Bron:

"One small step for man, one giant leap for mankind"