Neoweb.nl

Segway moet voor half oktober kenteken hebben

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Segway moet voor half oktober kenteken hebben
« on: September 03, 2008, 10:01:55 AM »
Segway moet voor half oktober kenteken hebben
DEN HAAG - Vanaf 15 oktober mogen mensen alleen nog met hun Segway de weg op wanneer de gemotoriseerde tweewielerstap een kenteken heeft. Om een kenteken te krijgen, moet de step worden gekeurd, zo heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dinsdag gemeld.
 
Het kenteken kost inclusief de keuring 68,50 euro. Maar daarmee is de eigenaar er nog niet. Een standaardstep voldoet niet aan alle eisen. 

Er zit bijvoorbeeld geen bel of toeter op en ook reflectoren ontbreken. Vóór de keuring moeten die er wel op worden gezet.

Wetgeving en de Segway
Segways mogen al sinds 1 juli op de openbare weg worden gebruikt. Hoewel nog niet alle wetgeving in orde was, gingen de ministers van Justitie en van Verkeer hier eerder dit jaar mee akkoord. Het lukte hen niet de kentekenplicht ook voor 1 juli rond te krijgen.

Net als alle andere motorvoertuigen moet ook de Segway zijn verzekerd. Bestuurders (behalve gehandicapten) moeten minstens 16 jaar zijn. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.

Een helm is niet verplicht. Gehandicapten mogen met de step ook op de stoep rijden, maar dan mogen zij niet harder dan 6 kilometer per uur.

Bedrijven
In ons land zijn ongeveer duizend Segways in omloop, meldt importeur Piet Kruijt, directeur Segway Nederland. "Eerst kochten vooral de pioniers er een, nu zien we vooral een sterke toename van bedrijven waarmee we veel proefprojecten doen. De Segway is de vervanger voor korte stadsritjes met de auto: sneller, geen parkeerproblemen want je kunt hem stallen op je eigen kantoor en bijtanken kan via het stopcontact."

bron: nu.nl