Neoweb.nl

Supersnel elektrisch tanken / accu's verwisselen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Supersnel elektrisch tanken / accu's verwisselen
« on: May 18, 2009, 11:35:52 AM »
Supersnel elektrisch tanken
In het Japanse Yokohama is deze week ’s werelds eerste batterijwisselsysteem en automatisch oplaadstation voor elektrische auto’s gepresenteerd.

De voorziening moet de grootschalige overstap van consumenten op elektrisch rijden versnellen. Het verwisselen van de accu’s gebeurt volledig geautomatiseerd en duurt een paar minuten. Het gaat sneller dan benzine tanken en is bovendien schoner en makkelijker voor de bestuurder.

Het servicestation van fabrikant Better Place verwijdert snel en veilig de lege batterij en plaatst een volledig opgeladen batterij terug in de auto. De bestuurder kan tijdens het verwisselen van de batterij in zijn auto blijven zitten. Het systeem werkt met twee robotshuttles op rails.

De lege batterij gaat na verwijdering naar een speciale oplaadruimte, waar hij opnieuw geladen wordt en klaargemaakt voor gebruik in een andere elektrische auto. Het systeem kan met alle mogelijke maten en soorten accu’s overweg.

bron: ad.nl

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Supersnel elektrisch tanken / accu's verwisselen
« Reply #1 on: May 29, 2009, 03:09:52 PM »
Accuwisselrobot moet elektrische auto aantrekkelijker maken

Het Amerikaanse bedrijf Better Place heeft woensdag op de EV Exhibit in de Japanse stad Yokohama een robot gedemonstreerd die de lege accu's van een elektrische auto in tachtig seconden kan vervangen door volle.

Elektrische auto's zijn zeer milieuvriendelijk, maar ze hebben twee grote bezwaren: de actieradius is relatief klein en het vullen van lege accu's duurt veel te lang. Om aan dat laatste bezwaar tegemoet te komen heeft Better Place, een in Californië gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met elektrisch vervoer, een robot ontwikkeld die de lege accu's volautomatisch kan vervangen door volle. Dat gaat net zo snel als het vullen van een benzinetank en de bestuurder hoeft het voertuig zelfs niet te verlaten.

Om van accu's te wisselen rijdt de bestuurder zijn auto boven het station. Een robotkarretje haalt de lege accu's weg en een ander karretje plaatst volle terug. Het gedemonstreerde oplaadstation werd gevoed door zonnepanelen, om het extra milieuvriendelijk te maken. Better Place is van plan om de oplaadstations geschikt te maken voor alle elektrische auto's met verwisselbare accu's.

De demonstratie maakte deel uit van een studie van het Japanse ministerie van Milieu naar de haalbaarheid van elektrisch rijden. De eerste doelstelling is dat in 2020 de helft van de verkochte auto's elektrisch zal zijn; de tweede is om in 2015 accu's te hebben die 50 procent meer capaciteit hebben dan de huidige, terwijl ze 85 procent goedkoper zijn, zo meldt de Jerusalem Post.

Bron Tweakers.net

Zie ook:
http://www.ted.com/index.php/talks/shai_agassi_on_electric_cars.html