Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Transport van automobiel tot vliegtuig en van duikboten tot containerschepen => Topic started by: pimduijst on May 28, 2010, 03:07:05 PM

Title: Toestel VS vliegt hypersonisch
Post by: pimduijst on May 28, 2010, 03:07:05 PM
Toestel VS vliegt hypersonisch
AMSTERDAM - Een Amerikaans experimenteel vliegtuig heeft een record voor een hypersonische vlucht gevestigd. De X-51A Waverider vloog ruim drie minuten Mach 6, ofwel zes keer de snelheid van het geluid.

Het toestel werd woensdagochtend voor de kust van Zuid-Californiƫ gelanceerd door een B-52 Stratofortress, meldt de Amerikaanse luchtmacht op zijn website.

De scramjet-motor van het toestel gaf het een snelheid van Mach 6, waarna het tweehonderd seconden autonoom vloog alvorens snelheid te verliezen. Op dat punt werd de test beƫindigd.

Extatisch
De directeur van het X-51A-programma, Charlie Brink, toonde zich extatisch over de geslaagde proef. "Wij vergelijken deze sprong in motortechnologie met de overschakeling na de Tweede Wereldoorlog van propellervliegtuigen naar straalvliegtuigen."

De Waverider werd voor de US Air Force gebouwd door Pratt & Whitney Rocketdyne en Boeing. De luchtmacht beschikt over vier testexemplaren.

bron:nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2256354/toestel-vs-vliegt-hypersonisch.html)