Neoweb.nl

Volkswagen komt in 2013 met elektrische stadsauto

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Volkswagen komt in 2013 met elektrische stadsauto
« on: September 19, 2009, 11:07:26 AM »
Volkswagen komt in 2013 met elektrische stadsauto

Volkswagen heeft op de International Motor Show in Frankfurt een prototype van een elektrische stadsauto getoond. De eerste versie van het voertuig zal nog fossiele brandstoffen verstoken, maar in 2013 zal de elektrische E-up in productie gaan.

De E-up is 3,2 meter lang en biedt plaats aan maximaal vier passagiers. Volkswagen heeft de 1085kg wegende auto voorzien van een elektromotor met een vermogen van 54pk, terwijl het piekvermogen 82pk bedraagt. De motor wordt van energie voorzien door een 240kg wegende 18kWh-li-ion-accu. De batterijen, die voor de veiligheid en de gewichtsverdeling in een kooiconstructie aan de onderzijde van het voertuig zijn bevestigd, kunnen via het lichtnet worden opgeladen. Het aansluitpunt voor de stekker is onder het opklapbare Volkswagen-logo op de motorkap weggewerkt. De accu zou in ongeveer een uur tot tachtig procent kunnen worden opgeladen, terwijl een volledige oplaadbeurt rond de vijf uur in beslag neemt.

De actieradius bij een geheel opgeladen accu bedraagt 130km. Het rijden van 100km kost bij een prijs van 14 eurocent per kWh ongeveer 2 euro, zo claimt de Duitse autofabrikant. De E-up zou een topsnelheid van 135km/u halen en het accelereren van 0 tot 100km/u neemt 11,3 seconden in beslag. Het versnellen vanuit stilstand tot 50km/u, een belangrijk gegeven voor een stadsauto, kost dankzij een koppel van 210Nm 3,5 seconden.

In het dashboard heeft VW een touchscreen geplaatst. Naast navigatie-informatie kan de chauffeur ook zien hoeveel prik er nog in de accu's aanwezig is en waar oplaadpunten in de buurt zijn. Op het dak van het voertuig is 1,4m² aan zonnecellen geplaatst, wat met uitschuifbare panelen tot 1,7m² kan worden vergroot. De zonnecellen worden niet alleen gebruikt om de accu's op te laden, maar ook om de airco aan te drijven als de auto geparkeerd is. Volkswagen zal in eerste instantie een aantal modellen met compacte benzine- en dieselmotoren uitbrengen. De fabrikant verwacht in 2013 te beginnen met de massaproductie van de E-up.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.volkswagen.de/vwcms/master_public/virtualmaster/de3/unternehmen/messe0.html