Neoweb.nl

Toyota Winglet, soort Segway-kloon

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Toyota Winglet, soort Segway-kloon
« on: August 03, 2008, 01:18:53 PM »
Toyota werkt aan Segway-kloon

Het Japanse concern Toyota werkt aan de Winglet, een personal transport assistance robot, die gebaseerd is op robottechnologie van Sony en veel weg heeft van een kleine Segway. De zelfbalancerende tweewieler kent drie varianten.

De Winglet bestaat uit een behuizing met het oppervlak van een een vel a3-papier. Een elektromotor drijft de twee wielen aan, terwijl een aantal gyroscopen en sensoren er voor zorgen dat de balans behouden blijft. Door het lichaamsgewicht te verplaatsen kan de Winglet aan het werk worden gezet. De tweewieler kan een maximum snelheid behalen van zes kilometer per uur, waarbij de actieradius tien kilometer bedraagt. Het volledig opladen van de accu neemt een uur in beslag.

Toyota wil de Winglet in drie maten gaan uitbrengen, zo is te lezen op Akihabara. De kleine variant heeft een gewicht van 9,9kg, terwijl de middelgrote en grote versies beide 12,3kg wegen. Toch zijn ook de grotere modellen aanmerkelijk lichter dan de 48kg wegende Segway i2, maar daarbij moet worden aangetekend dat deze tweewieler 20km/u kan behalen en over een actieradius van 48km beschikt.

De door Toyota gebruikte techniek is voor een groot deel afkomstig uit het inmiddels stilgelegde robotprogramma van Sony, zo meldt PC World. Wanneer de Winglets op de markt zullen komen is nog onduidelijk, maar de autofabrikant mikt op een introductie in op zijn vroegst 2010. Toyota zal de Segway-klonen eerst nog eens goed in de praktijk testen, waaronder op de luchthaven van Tokio.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
Neoweb over de Segway
Akihabara over de Winglet
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/149246/toyota_sony_develop_personal_transportation_robot.html