Neoweb.nl

TU Delft wint Friese zonnebootrace 2008

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
TU Delft wint Friese zonnebootrace 2008
« on: June 30, 2008, 09:35:33 AM »
TU Delft wint Friese zonnebootrace

LEEUWARDEN - Het Delta Lloyd Solarboat Team van de Technische Universiteit Delft heeft zaterdag glorieus de Friese zonnebootrace gewonnen. De Delftenaren wonnen sinds maandag alle zes etappes langs de Friese Elfsteden.
 
Het team had 12 uur 5 minuten en 47 seconden nodig om op zonne-energie de 200 kilometer lange tocht te volbrengen, zo meldde de organisatie van de zogenoemde Frisian Solar Challenge zaterdagmiddag. Tweede werd het team van Gowrings Energy uit Maasdam, derde werd Feenstra's Future uit Schettens.
 
De zonnebootrace werd in 2006 voor de eerste maal gehouden als equivalent van de World Solar Challenge in Australiƫ. De wedstrijd in Down Under gaat over de weg, in Friesland wordt gevaren. De TU Delft is meervoudig winnaar van de wedstrijd in Australiƫ en won ook al de eerste editie van de zonnebootrace. Delft was dan ook topfavoriet.

Concurrentie
"Toch was de druk dit keer groot, aldus stuurman Mark Meijerman. "De concurrentie is dichterbij gekomen. Als er dan iets kleins met de boot gebeurt, lig je eruit." De TU-studenten waren echter maar liefst 5 uur sneller dan twee jaar geleden.

De boot van Delft zit met 28 procent rendement op haar zonnepanelen bijna op het maximum. "Met de huidige techniek is 32 procent mogelijk, maar meer niet", stelt zonnebootrace-ambassadeur Wubbo Ockels. Hij heeft echter goede hoop op betere rendementen. "Theoretisch is 60 procent al mogelijk", stelt Ockels.

De zonnebootrace heeft grote ambities. Over twee jaar mikt de organisatie op tachtig deelnemers. Dit jaar verschenen veertig boten aan de start.

Evenement
Daarnaast moet een nieuwe zonnebootwedstrijd in Braziliƫ worden opgezet waarvan de beste vijf in Friesland aan de start mogen komen. Ook is het Friese evenement uitgenodigd om in New York een demonstratiewedstrijd te varen.

De zonnebootrace wil als vliegwiel voor zonne-energie fungeren. De eerste resultaten zijn al geboekt. In de Friese hoofdstad Leeuwarden zijn twee studenten van de TU Delft een bedrijf begonnen dat speedboten op zonne-energie bouwt.

bron:ANP & nu.nl