Neoweb.nl

Uitvinder bedenkt inklapbare zeecontainer

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Uitvinder bedenkt inklapbare zeecontainer
« on: April 28, 2009, 09:52:39 AM »
Nederlandse uitvinder bedenkt inklapbare zeecontainer
De Cargoshell, een inklapbare zeecontainer bedacht door René Giesbers.

Een Rotterdamse ondernemer heeft een duurzamer alternatief bedacht voor de in zijn ogen zwaar verouderde zeecontainer. Uit de koker van Rene Giesbers komt namelijk de Cargoshell een inklapbare container. Door het inklap-principe kan een zeeschip of vrachtauto vier Cargoshells tegelijk vervoeren in plaats van een container.
Giesbers, die zoals hij zelf zegt tot voor kort niets had met havens, noemt zeecontainers 'stalen kisten met alleen een dure houten vloer erin, waaraan in vijftig jaar niets wezenlijks is veranderd'. "Dat moet toch beter, duurzamer kunnen'', legt de commercieel directeur van het Rotterdamse installatiebedrijf Giesbers & Van der Graaf uit in het AD.

Ontwerp opklapbare container
Het principe dat Giesbers uiteindelijk bedacht, heeft op het eerste gezicht wel iets weg van een inklapbaar boodschappenkratje dat de uitvinder op een nacht uittekende. Met enige hulp kwam hij tot een ontwerp. Het opmerkelijkst is dat de container inklapbaar is. Dat moet simpel en snel, door één man kunnen gebeuren. Het enige wat nodig is, is een kraan of heftruck. Aan de hand van een dia slide show toont Giesbers aan dat in nog geen dertig seconden de container is in te klappen en ook hoe snel die ook weer is uit te klappen.
Met een haak in het dak aan de ene kant laat je hem inklappen. En met een tweede haak aan de andere kant zet je 'm weer rechtop.

Verplaatsen lucht
Ingeklapt is de Cargoshell nog maar een kwart van zijn grootte. Dat betekent dat je in plaats van een container, vier Cargoshells op de truck of op het zeeschip kunt meenemen. Tel uit je winst want er gaat jaarlijks circa 20 miljard dollar verloren aan het vervoer van lege containers, oftewel het verplaatsen van lucht.

Minder transportbewegingen
"Goed nieuws voor het milieu'', reageert haveneconoom Bart Kuiper. "Het rondslepen van al die lege containers over de wereld vergt heel veel energie.'' Of het tot een commerciële doorbraak komt, is nog onzeker. Maar, zegt Kuiper: "De Cargoshell kan heel veel transportbewegingen voorkomen.''
Overigens is het bedenksel van Giesbers niet helemaal nieuw. Vorig jaar juni presenteerde het bedrijf Holland Container Innovations hetzelfde principe van de inklapbare zeecontainer.

Bron: AD & logistiek.nl

zie voor meer informatie over de cargoshell:
http://www.cargoshell.com/

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Uitvinder bedenkt inklapbare zeecontainer
« Reply #1 on: January 29, 2010, 10:55:30 AM »
Holland Container Innovations uit Delft is winnaar van de Shell LiveWIRE Young Business Award 2009.
De prijs en bijbehorende cheque van 10.000 euro werden woensdagavond uitgereikt door President-directeur Peter de Wit van Shell Nederland en algemeen directeur Piet van Staalduinen van Syntens. De Shell LiveWIRE Young Business Award voor de beste technisch innovatieve ondernemer van Nederland werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt.

Met een opvouwbare container die het mogelijk maakt om vier keer zoveel containers op te slaan en te vervoeren op eenzelfde oppervlak, realiseren de trotse winnaars van Holland Container Innovations enorme besparingen op het gebied van CO2-uitstoot, overslagkosten en benodigde opslagruimte. “Dit is een geweldige erkenning en het is prachtig om ons product op deze manier te kunnen presenteren aan al deze mensen,” aldus Rob Buskermolen. “Het geldbedrag kunnen we bovendien uitstekend gebruiken voor de productie van onze eerste orders.”

Jury Shell LiveWire Young Business Award
De jury van de Shell LiveWIRE Young Business Award bestond dit jaar uit Arthur Eger, hoogleraar Universiteit Twente, Hans de Jongh, redacteur FD Entrepreneur, Ron van Eijk, Raad van Bestuur bij BDO en de winnaar van vorig jaar Hjalmar van Raemdonck, CPO Ephicas.

Juryvoorzitter Arthur Eger prees onder meer de duidelijke en heldere presentatie van de jonge Delftse ondernemers alsook het slimme verdienmodel. “Bovendien richten ze zich op een markt waarin al zo’n 50 jaar nauwelijks tot geen innovaties zijn doorgevoerd. Dit betekent dat het lastig is om deze markt te hervormen en daarin zijn ze bijzonder realistisch en praktisch. Hun plan zit goed in elkaar,” besluit Eger.

Publieksprijs
De publieksprijs van 2.500 euro ging naar Watter uit Emmen, met een machine die water – met toevoeging van zout – omzet naar duurzame desinfecteervloeistof. De oprichters van Watter speelden in hun presentatie slim in op de actuele behoefte naar desinfecteermiddelen in bijvoorbeeld Haïti en verdienden zo de meeste stemmen van het publiek en de bezoekers van www.liveWIRE.nl.

“De behoefte aan desinfecteermiddelen is ontzettend groot. Niet alleen in derde wereldlanden en rampgebieden, maar ook in onze Westerse wereld. Onze Wattermachine kan snel en gemakkelijk in deze behoefte voorzien en het water dat eruit komt is bovendien niet giftig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld chloor. Deze publieksprijs helpt ons om het product nog verder te ontwikkelen en talloze infectieziekten te bestrijden,” vertelt Afred Koop, een van de oprichters.

De overige twee finalisten waren Cerflex met een revolutionaire keramische coating voor in reflectorverlichting, en IcySolutions met hun machine die van kraanwater razendsnel ijsbaden kan maken op een exact te bepalen temperatuur.

Over LiveWIRE
LiveWIRE is het internationale Shell-programma dat jaarlijks ruim 300 jonge technisch innovatieve ondernemers ondersteunt bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Het programma biedt persoonlijke coaching, trainingen en netwerkmogelijkheden. In Nederland wordt LiveWIRE uitgevoerd door Syntens, het Innovatienetwerk voor MKB-ondernemers. Innovatie is de drijvende kracht achter de Nederlandse economie en het Ministerie van Economische Zaken is dan ook een groot voorstander van innovatie en ondersteunt de coachingsuren van de Syntensadviseurs.
« Last Edit: January 29, 2010, 11:21:17 AM by Digihans »