Neoweb.nl

Universiteit Twente presenteert nieuwe auto voor Solar Challenge

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Universiteit Twente presenteert nieuwe auto voor Solar Challenge

Het Solar Team van de Universiteit Twente heeft de 2009-versie van de door zonne-energie aangedreven Twente One onthuld. Met diverse aanpassingen wordt er meer zonne-energie opgevangen die voor aandrijving van de racewagen beschikbaar is.

De Twente One, de auto die het team van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool Enschede in 2007 meenam naar de World Solar Challenge, is uitgebreid onder handen genomen door het team dat aan de 2009-editie van de race meedoet. De zonne-auto wordt ingezet om tegen 45 andere teams te strijden in de tweejaarlijkse Solar Challenge die in Australiƫ wordt verreden. De voertuigen moeten in deze 3010 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide rijden.

De driewieler van het Solar Team heeft, anders dan het 2007-model, twee 14"-achterwielen en een enkel 16"-wiel aan de voorzijde. Het sturende voorwiel wordt aangedreven door een in de velg geplaatste direct-drive-elektromotor met een rendement van 97 procent. De voor de motor benodigde energie wordt vanzelfsprekend door de zonnepanelen geleverd, maar kan bij minder licht, zoals tijdens bewolkt weer, ook door de ingebouwde lithiumpolymeer-accu van bijna 25 kilogram worden geleverd. In de accu wordt ook energie opgeslagen die bij het remmen vrijkomt: de motor werkt dan als dynamo. De Twente One zou een topsnelheid van 150km per uur kunnen halen, terwijl de gemiddelde snelheid ongeveer 90km per uur bedraagt. Op deze kruissnelheid levert de zonnewagen een vermogen van 1,6kW.

De primaire energieleverancier van de Twente One bestaat uit zes vierkante meter zonnepaneel. De in totaal 2258 cellen zijn van het triple junction-galliumarsenide-type, die een rendement van 30 procent hebben en ook in satellieten worden toegepast. De cellen zijn op een beweegbare, lichtgewicht 'vleugel' gemonteerd die naar de zon gericht kan worden om het invallende licht optimaal te benutten.

De Twentenaren pasten twee trucjes toe om het oppervlak aan zonnecellen te optimaliseren. Ten eerste lieten ze de afgeronde hoeken van de zonnepanelen overlappen, zodat de niet met zonnecellen bedekte oppervlakte geminimaliseerd werd. Ten tweede maakt het team wederom gebruik van Fresnel-lenzen om het zonlicht te bundelen en het effectieve oppervlak van de zonnepanelen tot 7,2 vierkante meter te vergroten. De zonnewagen is 5 meter lang, 1,8 meter breed en 1,3 meter hoog. Het Solar Team is nog volop bezig te auto te testen en aan te passen voor de race, die op 29 oktober in Australiƫ begint.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.solarteam.nl/ (solarteam twente)
http://www.wsc.org.au/ (world solar challenge)
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=4618.0 (nuna 5)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Twente_One
http://www.solarteam.nl/