Neoweb.nl

Veel gebruikt auto termen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Veel gebruikt auto termen
« on: April 27, 2009, 10:16:45 AM »
Auto aanrijding
zie schade

Auto Accessoires
Denk hierbij aan autoradio, navigatie, extra speakers, airco, speciale velgen, body kits etc.

Auto Alarmservice
Bij een ongeval of schade kunt u een beroep doen op de verzekeraarshulpdienst van uw verzekeraar.
Op de groene kaart staan de telefoonnummers van de verzekeraarshulpdiensten.

ANWB
Zie Wegenwacht

Auto APK
In de wet is vastgelegd dat motorvoertuigen een Algemene Periodieke Keuring moeten ondergaan als de ouder 3 jaar of ouder is. Deze keuring moet ieder jaar worden uitgevoerd.
Voor de APK dient u een afspraak te maken met een garage die deze APK voor u kan verzorgen. Combineer de APK bij voorkeur met een onderhoudsbeurt.
Als de auto niet op tijd is voorzien van een APK keuring kan dit een bekeuring opleveren.

Auto Banden
Regelmatige controle van de bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid en het brandstofverbruik van uw auto.
Verder is rijden met gladde banden (afgesleten banden) bijzonder onveilig en kan constatering hiervan door justitie een bekeuring opleveren.

Bekeuringen
Bekeuringen worden gegeven op overtredingen die u met uw auto maakt. Dit kan uiteenlopen van bekeuringen voor te hard rijden, tot bekeuring voor foutparkeren. Maar ook bekeuringen voor foute auto accessoires kunnen voorkomen, bijvoorbeeld bij te sterk geblindeerde ramen.

Auto Brandstof
Auto's hebben energie nodig om snelheid te maken. Deze energie kan komen uit verschillende brandstoffen.
De meest gangbare auto branstoffen zijn benzine, diesel, LPG, gas en in sterk toenemende mate electriciteit.
Alternatieve vormen van auto brandstof zijn o.a. electriciteit, biodiesel, waterstof en bioethanol

Auto in het Buitenland
Bij het gebruik van een auto in het buitenland zijn o.a. de volgende documenten nodig:
- Een geldig rijbewijs
- Een geldige groene kaart

Zorg daarnaast eventueel voor een Internationale Reis- en Kredietbrief en een verzekering met voldoende autodekking in het buitenland.
Overweeg eventueel het verzekeren van vervangend vervoer of een vervangende chauffeur.

Sommige landen verplichten tevens het gebruik van een Vignet om door het land te mogen rijden.

Controle
Het is belangrijk dat uw auto in optimale conditie blijft. Door regelmatig onderdelen en vloeistofniveau's te controleren, kunt u schade en onnodige kosten voorkomen.
Controleer regelmatig het oliepijl en koelvloeistofpeil. Controleer regelmatig de bandenspanning.
Verder is het onderhoud van het exterieur ook belangrijk. Controleer hiervoor de lak en het chroomwerk en was uw auto regelmatig.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:Veel gebruikt auto termen
« Reply #1 on: April 27, 2009, 11:33:43 AM »
Auto Dealer
Een auto wordt altijd geleverd via een erkende garage van een automerk. In principe is dat ook de garage waar u de auto dient te brengen voor reparaties en onderhoud.

Auto Diefstal / Auto beveiliging
Helaas worden auto's gestolen. Omdat de kans op terugvinden de eerste uren na een diefstal het grootst is, is het verstanding om diefstal direct te melden nadat u heeft geconstateerd dat uw auto is ontvreemd. Doe hiervoor aangifte bij de politie. In het buitenland meldt u de diefstal direct aan de lokale politie en licht u uw verzekeringsmaatschappij in.

Om uw auto te beveiligen tegen diefstal kunt u oa gebruik maken een stuurslot of handremslot, GPS volgsystemen, en een autoalarm.
Verder kun je met een wielmoerslot je velgen beschermen tegen diefstal. Ook is het verstandig om je ruiten te laten graferen.
Verder is er een speciale spray op de markt met microdots, waarm de auto kan worden ingespoten. Het werkt als een onzichtbaar watermerk. De microdots zijn alleen te zien via speciale UV verlichting en zijn niet schadelijk voor je autolak.
Als u uw verzekeringsmaatschappij kunt aantonen dat u een goed autoalarm hebt, kunt u tevens in aanmerking komen voor een premiekorting.
Zorg er verder voor dat uw auto goed in het zicht staat (daar hebben dieven vaak een hekel aan). Zorg er ook voor dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen en berg uw (reserve)sleutels altijd goed op!

Groene kaart
De groene kaart is het bewijs dat uw auto internationaal WA verzekerd is. Een aanhanger of caravan is (mits aangekoppeld) WA mee verzekerd.
De geldigheidsduur van een groene kaart is gelijk aan één kalenderjaar. De Groene kaart dient door de bestuurder van de auto ondertekend te worden.

Auto inrijden
Volg de instructies van de fabrikant bij het inrijden van de auto. Verder kan ook het instructieboekje dat bij een auto wordt geleverd  meer informatie verschaffen over het verantwoord inrijden van een auto. Veelal zul je bij het inrijden van de auto, geen explosieve of langdurige ritten moeten maken. Dit kan slecht zijn voor de motor

Internationale Reis- en kredietbrief (IRK)
Het kan gebeuren dat de auto, ondanks goed onderhoud, onverwacht een mankement vertoont of dat u pech krijgt.
De kosten van reparatie kunnen dusdanig hoog oplopen, dat het vakantiebudget aangetast kan worden.
Een Internationale Reis- en kredietbrief (IRK) biedt dan uitkomst. De kosten van de reparatie worden dan gewaarborgd en kunnen na de vakantie worden verrekend met de verzekeringsmaatschappij.

Kentekenbewijs / kentekenbewijzen
Bij aflevering van een auto, ontvangt u altijd het kentekenbewijs I (deel 1A en 1B) en kentekenbewijs II.
Het kentekenbewijs dient u op uw naam te zetten. Dit kan bij o.a. kantoren van TPG.
Hiervoor heeft u kentekenbewijs II nodig. (het zogenaamde overschrijvings bewijs)

Het kentekenbewijs is een waardevol document. Neem daarom maatregelen om te voorkomen dat u het kenttekenbewijs kwijt raakt.
Bewaar het kentekenbewijs I bij voorkeur afzonderlijk van kentekenbewijs II.

Bij vermissing of diestal van het kentekenbewijs, dient u aangifte te doen bij de politie.
Op het postkantoor kunt u een nieuw kentekenbewijs aanvragen.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:Veel gebruikt auto termen
« Reply #2 on: April 27, 2009, 12:05:17 PM »
Auto Keuring.
De berijder van een auto is verplicht alle noodzakelijke keuringen tijdig uit te laten voeren. Bij niet tijdige uitvoering van de de keuring (APK), wordt een voortvloeiende boete op de berijder verhaald.

Kilometerteller defect?
Is de kilometer van uw auto defect? Laat deze dan onmiddelijk repareren. De kilometerstand is van belang voor goed beheer. Verder kan de kilometerstand worden vergeleken met uw kilometerboekhouding. Een verschil hierin, kan een boete en/of naheffing tot gevolg hebben.

Koelvloeistof
Koelvloeistof is een vloeistof die dient om warmte te transporteren. Het wordt in een gesloten circuit rondgepompt, waarbij het aan de ene zijde warmte opneemt (van de motor) die het dan via een warmtewisselaar weer afgeeft aan de omgeving.

Koelvloeistof voor een auto bestaat uit gedemineraliseerd water waaraan antivriesmiddel, een middel tegen schuimvorming, smeermiddel en een anticorrosiemiddel is toegevoegd. De koelvloeistof voor een auto heeft een hoog kookpunt, rond de 135°C, en dient goed tegen vorst te kunnen, tot wel -35°C. In de loop der tijd veranderen de eigenschappen van de koelvloeistof door veroudering, zodat het na zo'n 50.000km vervangen moet worden.

Motor
De motor van een auto is het hart van de auto. Ga daarom zorgvuldig om met de motor van uw auto. Controleer regelmatig het oliepijl van de motor en geef de motor tijd om op te warmen. De richtlijnen voor een goed onderhoud van de motor van uw auto vind u veelal in het instructieboekje van uw auto.

Auto schade / ongeval met auto
In het geval van schade neemt u contact op met uw verzekeringsmaatschappij.
Bij een ongeval waar meerdere weggebruikers bij betrokken zijn is het verstandig om een schadeformulier in te vullen, waarop de situatie wordt getekend.
Bij lichte schade op een rijbaan is het verstandig de auto z.s.m. van de rijbaan te verwijderen, om doorstroming van het verkeer te garanderen.
Schakel bij schade gerust de politie in. Laat de politie een politierapport maken bij schade, inbraak en diefstal.
Noteer namen, adressen en telefoonnummers van de eventuele tegenpartij en getuigen en overhandig deze ook aan de politie.

Bij schade in het buitenland neemt u contact op met de verzekeraarshulpdienst.
Wanneer u uw vakantie wilt voortzetten, dient u zelf te zorgen voor een goede verzekering voor vervangend vervoer.

Reparatie & onderhoud van uw auto
Als bestuurder van een auto is het verstandig om uw auto tijdig onderhoudsbeurten te geven.
Ook dient u zich te houden aan de instructies van de fabrikant/dealer en de instructies die staan beschreven in het instructieboekje van uw auto.
Kleine schades die niet verzekerd zijn, of binnen uw no-claim vallen, kunt u laten repareren door uw garagebedrijf. Bij grotere schades kan uw verzekeringsmaatschappij een schadebedrijf aanstellen, of kunt u zelf bij diverse autoschade herstelbedrijven een offerte opvragen.

Auto trekhaak / aanhangwagen / caravan
Een aanhangwagen of caravan mag in beladen toestand niet meer wegen dan de het door de fabrikant aangegeven maximum. Raadpleeg hiervoor ook het instructieboekje van uw auto.
Overbelading van een aanhangwagen of caravan is tevens strafbaar en kan een bekeuring tot gevolg hebben.

Als een caravan te zwaar of verkeerd is beladen heeft dit gevolgen voor het weggedrag van de combinatie auto/caravan. Zo kan de koersstabiliteit verminderen waarbij de kans op slingeren groter wordt. Bij overbelading krijgen bovendien de caravanbanden het zwaarder te verduren hetgeen bij een te lage bandenspanning zelfs kan leiden tot een klapband. Een overbeladen caravan kan dus een gevaar op de weg worden.

Behalve risico's bij het rijden met de caravan kan overbelading ook gevolgen hebben voor de caravans zelf. Een flinke overbelading kan leiden tot schade aan de opbouw, het onderstel en de as. Zo kunnen in de opbouw van de caravan scheurtje in de beplating ontstaan en bij constante overbelading kunnen zelfs de wanden bol gaan staan. Ook het onderstel kan door speling op de bouten en door scheurtjes schade oplopen en bij een rubbergeveerde as bestaat de kans dat de rubberstrengen worden overbelast en hun veerkracht verliezen. Is dit eenmaal het geval, dan zal dit weer leiden tot schade aan het onderstel en de opbouw. Een (forse) overbelading kan dus leiden tot kostbare schade aan de caravan.

Auto verzekering
Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen die voorzien in diverse schades. Zo zijn er verzekeringen die voorzien in:
-schade toegebracht aan andere voertuigen, objecten en personen
-scahde toegebracht aan eigen voertuig
-schade aan diefstal van de auto
-schade door inbraak van de auto
-schade van ontvreemde accessoires van de auto, zoals navigatiesystemen, autoradio's, velgen etc.
-schade toegebracht aan inzittenden (ongevallen inzittende verzekering)

Wegenwacht (ANWB / Route Mobiel)
De wegenwacht kunt u bellen als u onderweg met pech komt te staan. De hulpdienst kan uw auto ter plekke repareren of de auto wegslepen.
Veel automerken hebben gedurende de eerste 2 of 3 jaar een eigen pechhulpdienst. Deze hulp gaat echter minder ver dan de hulp van een wegenwacht.