Neoweb.nl

Onderzoekers sturen auto met oogbeweging

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Onderzoekers sturen auto met oogbeweging
« on: May 13, 2010, 07:02:38 PM »
Onderzoekers sturen auto met oogbeweging
Onderzoekers van de Berlijnse vrije universiteit hebben technologie ontwikkeld waarmee zonder handen een auto is te besturen. Het EyeDriver-systeem stuurt in de richting waarin de bestuurder kijkt, maar heeft ook een semi-autonome modus.

Het EyeDriver-systeem maakt gebruik van twee videocamera's die op een wielrennershelm zijn bevestigd. Een van de camera's houdt de weg in de gaten, terwijl de andere camera oppikt in welke richting de bestuurder kijkt. Het systeem kan de auto in deze richting sturen. Voor bestuurders die snel zijn afgeleid is er een modus waarbij de auto door het systeem autonoom wordt bestuurd, maar waarbij de inzittende met de camerafietshelm bij bijvoorbeeld kruispunten of afslagen zijn keuze aan het EyeDriver-systeem kenbaar kan maken door drie seconden lang in een bepaalde richting te kijken. Door in de achteruitkijkspiegel te kijken, kan achteruit worden gereden.

De onderzoekers hebben al een prototype van het systeem ingebouwd in een Dodge Caravan. De experimentele auto, door de onderzoekers 'Spirit of Berlin' gedoopt, haalt bij de directe blikbesturing een snelheid van vijftig kilometer per uur, maar een snelheid van bijna 100 kilometer per uur ligt in de planning. "De grootste uitdaging is natuurlijk om door een stad te kunnen rijden met voetgangers en veel obstakels", aldus Raul Rojas, onderzoeker kunstmatige intelligentie bij de Institute of Computer Science bij de vrije universiteit van Berlijn en hoofd van het onderzoeksteam.

Aan de commerciĆ«le toepassing van het systeem zit nog een aantal haken en ogen, waaronder die van de veiligheid. Zo kunnen oogbewegingen verkeerd worden geĆÆnterpreteerd of kan een hapering in het systeem een ongeluk veroorzaken. Ook kan de Spirit of Berlin wat snelheid betreft nog niet meekomen in het verkeer. Overigens ontwikkelden de onderzoekers vorig jaar al technologie om de iPhone voor remote besturing van een auto te gebruiken.

bron : tweakers.net

Zie ook:
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gL4ADKTDZJHTJVuk7gRN0ljy2f8gD9F8SF980