Neoweb.nl

waterstof MP3 speler van Toshiba

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
waterstof MP3 speler van Toshiba
« on: September 17, 2005, 10:35:44 PM »
Toshiba toont prototype mp3-speler met brandstofcel

Bron: JCNnetwork & Tweakers.net

Het Japanse Toshiba heeft deze week twee prototypes van mp3-spelers gepresenteerd die gevoed worden door een brandstofcel. Het speciale aan deze prototypes is dat de brandstofcel in de mp3-speler zelf verwerkt zit. Het prototype met flashgeheugen heeft de grootte van een kauwgomverpakking en kan 100mW vermogen opwekken. Met 3,5 ml geconcentreerde methanol in de tank kan het apparaat 35 uur lang spelen. De mp3-speler met een harde schijf is zo groot als een kaartspel en kan over 300mW vermogen beschikken. Na 10 ml methanol getankt te hebben, kan deze versie 60 uur muziek afspelen. Het is nog niet duidelijk of gebruikers zelf de methanol kunnen injecteren of hiervoor aparte eenheden moeten aanschaffen. Toshiba had in 2004 aangekondigd dat hun mp3-spelers met brandstofcel medio 2005 op de markt zouden komen, maar die planning is inmiddels bijgesteld naar 2007.

Toshiba’s brandstofcel maakt voor het opwekken van vermogen gebruik van methanol met een concentratie van 99,5%, die voor de reactie met een factor tien wordt verdund. De reactiekamer zelf bestaat uit twee zones, die beide een elektrode bevatten en gescheiden worden door een membraan. De verdunde methanol wordt in de eerste zone onder invloed van water en een katalysator omgezet naar waterstofionen en elektronen. Deze twee componenten worden door het membraan naar de andere zone geleid. Daar reageren ze met de aanwezige zuurstof tot water, dat vervolgens gebruikt kan worden om de methanol te verdunnen. Naast vermogen wordt er daardoor alleen kooldioxide als restproduct gevormd.

Toshiba is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en implementatie van brandstofcellen. Fujitsu werkt aan een oplader voor mobiele telefoons, IBM en Samsung werken aan een voeding voor de laptop en ook Toshiba werkt aan een externe brandstofcel voor de voeding van laptops en mobiele telefoons. Daar staat tegenover dat Nokia in maart dit jaar juist heeft besloten om te stoppen met de ontwikkeling van een mobiele telefoon die op basis van een brandstofcel werkt. Nokia’s motivatie hiervoor was dat de technologie momenteel nog niet ver genoeg is om deze ook daadwerkelijk op een nuttige wijze toe te passen.

Sjoerd

Re: waterstof MP3 speler van Toshiba
« Reply #1 on: March 12, 2006, 03:52:57 PM »
Is er ook iets bekend over de geschatte levensduur van deze brandstofcel? Wat zouden de kosten zijn voor de aanschaf van deze brandstofcel.
Waarschijnlijk zal op dit moment de accu het winnen qua kosten van de brandstofcel.