Neoweb.nl

Microreactor converteert brandstof naar waterstof

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Microreactor converteert brandstof naar waterstof
« on: March 27, 2008, 11:48:29 AM »
Microreactor converteert brandstof naar waterstof

Het Amerikaanse bedrijf Innovatek heeft een microreactor ontwikkeld die in staat is om vrijwel iedere vloeibare brandstof om te zetten in waterstof. Recent heeft het bedrijf subsidie gekregen voor onderzoek naar commerciële toepassing.

Innovatek-logoDe microreactors die door Innovatek zijn ontwikkeld kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor de hoeveelheid waterstof die per minuut geproduceerd wordt kan variëren van enkele liters tot meer dan zeshonderd liter per minuut. De microreactor weegt ongeveer een halve kilo en bevat een groot aantal microkanaaltjes die zijn voorzien van een katalyserend materiaal. Elke microtube produceert een constante hoeveelheid waterstof op basis van onder meer benzine, diesel, plantaardige olie, biodiesel, propaan, aardgas en glycerol.

Ondanks dat waterstof zo goed als geen negatieve impact heeft op het milieu en het zeer efficiënt gebruikmaakt van de motor, zijn er nog wel enkele hobbels te nemen. Zo heeft waterstof een lage energiedichtheid en is het gevaarlijk en moeilijk te vervoeren. Verder hebben de huidige waterstofauto's een klein rijbereik en is er nog geen infrastructuur aanwezig voor het bijvullen. Een groter probleem is echter dat er geen hernieuwbare energiebron is voor waterstof.

Ondanks deze nadelen en problemen hebben verschillende autoproducenten waterstofauto's gebouwd, en dat geeft hoop voor Innovatek. Dat bedrijf wil zijn microreactors namelijk graag gaan inbouwen in auto's, zodat de benodigde waterstof tijdens het rijden geproduceerd wordt. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan enkele van de bovengenoemde bezwaren. Het bedrijf hoopt in 2009 de eerste microreactors op de markt te brengen.

Recent hebben Innovatek en de Washington State University 64.275 Amerikaanse dollar aan subsidie gekregen om gezamenlijk onderzoek te doen. Het bedrijf en de universiteit willen kijken naar de mogelijkheid om de microreactor van Innovatek te koppelen aan commercieel beschikbare brandstofcellen.

bron: tweakers.net

zie ook meer informatie over microreactor voor productie van waterstof:
http://gas2.org/2008/03/19/how-biodiesel-fuel-cells-could-power-the-future-and-your-car/
http://www.watechcenter.org/?s=1511
http://www.tekkie.com/

Offline tegio1976

 • *
 • 29
 • +7/-0
 • Gender: Male
Re: Microreactor converteert brandstof naar waterstof
« Reply #1 on: April 08, 2008, 10:47:00 PM »
Een goede zaak, mits nog twee dingetjes die van belang zijn:
 
-Het gebruiksgemak, bij gebruik van vloeibare brandstoffen voor omzetting naar waterstof moet wel worden gekeken of deze kleine vuiltjes of andere deeltjes bevatten die de fijne kanaaltjes van de microreactor kunnen verstoppen. Er moet dan wel een speciale filter aan te pas komen om die bezinksels tegen te houden.

-De materialen, vaak bevatten dergelijke apparaten en katalysatoren exotische metalen, is het dan wel geen platina, dan is het vaak rhodium, ruthenium of palladium, ook dure platinametalen, of andere (zeldzame) aardmetalen. Er wordt wel gewerkt aan technieken die het gebruik van zulke metalen verminderd of aan alternatieven.

Maar goed, mocht het zeer veelbelovend zijn, kan zo'n microreactor goed van pas komen in landen waar plantaardige olie verkregen wordt uit de Jatropha plant, een gewas die zeer goed gedijt in dorre (woestijn) gronden. Bovendien is vervoer van plantaardige olie per tankwagen lang niet zo riskant als met benzine. Een waterstof-brandstofcelauto kan dan op 'plantaardige olie rijden'.

Offline telefoontoestel

 • *
 • 23
 • +4/-0
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Microreactor converteert brandstof naar waterstof
« Reply #2 on: July 07, 2008, 11:48:26 AM »
Aangezien het moeilijk en gevaarlijk is om pure waterstof te vervoeren, vraag ik me af of ze dan nu aan het kijken zijn naar de mogelijkheid om zo'n microreactor mobiel toepasbaar te maken. Dan zou dus in weze on-the-fly waterstof gemaakt kunnen worden die weer omgezet kan worden naar electrische energie. Dat zou neem ik aan ook al een heleboel schelen. Het restproduct dat dan overblijft zal vast wel veilig opgeslagen kunnen worden.

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re: Microreactor converteert brandstof naar waterstof
« Reply #3 on: July 09, 2008, 08:10:21 PM »
Mobiel heeft dit minder zin.
Waterstof is 1 van de meest efficiente energiebronnen. Waterstof wil je dus juist bij je dragen als energiebron. Als je on the fly waterstof wilt maken, zul je een andere energiebron nodig hebben, die minder effecient is als waterstof zelf. Dan gaat het hele voordeel van waterstof verloren.

Je kan beter een tank waterstof in je auto of schip hebben, dan een bak vol met groenafval en afgewerkte olie waar je eerst waterstof van moet maken. Offline Hets

 • *
 • 3
 • +1/-0
Re: Microreactor converteert brandstof naar waterstof
« Reply #4 on: July 10, 2008, 12:23:10 AM »
Toevallig vandaag op de BBC website
Hydrogen refuel station unveiled