Neoweb.nl

praktische toepassingen brandstofcel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rkramer

 • *
 • 2
 • +3/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
praktische toepassingen brandstofcel
« on: October 26, 2004, 11:23:38 AM »
Ik zou een motorboot (rondvaart) willen uitrusten met een brandstofcel en een electromotor. Bestaan er al kant en klare brandstofcellen voor een dergelijke toepassing. Welke fabrikanten zijn hier mee bezig? Wie kan mij verder helpen?

Offline Robert

 • *****
 • 3.148
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: praktische toepassingen brandstofcel
« Reply #1 on: December 20, 2004, 09:43:55 AM »
In IJsland willen ze een volledige waterstof economie gaan creeeren.
Auto's, bussen en ook (zee)boten gaan daar op waterstof werken. Dus inderdaad ook waterstof voor de scheepvaart

Misschien dat ze daar een fabrikant hebben, en anders is onderstaande misschien van toepassing:

Waterstof als scheepvaartbrandstof
bron: Trendwatchers netwerk (Thijs Spigt)
 
Inleiding
Dat waterstof een belangrijke energiedrager kan zijn voor onze toekomstige energie-behoefte is niet ongemerkt gebleven in de wereld van de grote zeevaart. In Duitsland zijn de eerste toepassingen te vinden in onderzeeboten.
 
Details
HDW (Howaldts-werke Deutsche Werft) in Kiel is een grote producent van allerlei schepen: luxe cruise-jachten, veerboten, maar ook onderzeeboten en marineschepen. Voor het voortbestaan van de grote scheepswerf-industrie in Duitsland is het van het allergrootste belang dat ook de nieuwste technologieën worden onderzocht en beproefd in deze 'oude' industrietak. Zo is men reeds in de tachtiger jaren begonnen te experimenteren met het toepassen van de brandstofcel voor de aandrijving van onderzeeboten. In samenwerking met Siemens heeft men nu een voldoende krachtige techniek ontwikkeld die de onderzeeboot kan aandrijven.
De brandstofcel zelf heeft natuurlijk een paar enorme voordelen die voor een onderzeeboot zeer belangrijk zijn:
Het levert elektriciteit waarmee een elektromotor kan worden aangedreven, die minder lawaai maakt en minder rest-energie afgeeft dan een dieselmotor, waardoor de onderzeeboot minder gemakkelijk via warmtedetectie op te sporen is.
Van afvalgassen is geen sprake omdat door de reactie tussen zuurstof en waterstof over het Proton-Electron Membraan (PEM) alleen maar water ontstaat (en een boel energie). Dit water is gemakkelijk op te vangen (en zelfs te drinken, zoals Staatssecretaris Van Geel (VROM) eens heeft uitgeprobeerd bij de presentatie van een brandstofcel).

Sinds de ontdekking en de beschrijving van lithiumnitrid als opslagmedium voor waterstof is een andere belangrijke stap gezet in het toepassen van waterstof als brandstof voor de scheepvaart: het Li3N-molekuul kan tot 9 % van het eigen gewicht aan waterstof opnemen. Deze ontwikkeling is nog lang niet in een volwassen stadium, dus er valt nog veel te verwachten in de ontwikkeling van de opslagcapaciteiten van metaal-hydriden (Nature 420, 302 - 304, nov 2002).

De eerste onderzeeboten (van het type U 212) varen inmiddels en worden uitgebreid getest voordat ze worden overgedragen aan de Duitse marine. Omdat de voordelen van het gebruik van een brandstofcel zo evident zijn, hebben reeds verschillende andere landen (Italië, Griekenland en Zuid-Korea) dit type onderzeeboot ook gekocht bij HDW.

Daarnaast wil men natuurlijk de techniek niet alleen verbeteren en als onderzeeboot verkopen, maar ook breder inzetten. Er wordt dan ook hardop gedacht aan het toepassen van waterstof als brandstof voor de commerciële scheepvaart."
 

Offline triple G

 • *
 • 9
 • +10/-4
 • Gender: Male
 • Dit forum is het helemaal !
Re: praktische toepassingen brandstofcel
« Reply #2 on: January 03, 2005, 05:47:43 PM »
Voor concrete fuel cell systemenis hier wel vanalles te vinden: 
www.fuelcellstore.com
ook een concrete fuel cell van ongeveer uw caliber op:
http://www.mhtx.com/novars/
ik hoop dat u er iets aan hebt