Neoweb.nl

Sony demonstreert hybride brandstofcel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Sony demonstreert hybride brandstofcel
« on: February 27, 2009, 08:25:29 AM »
Sony demonstreert hybride brandstofcel

Sony heeft zijn laatste vorderingen getoond op het gebied van de hybride brandstofcel, een combinatie tussen een methanol-cel en een accu. In de aanloop van een beurs voor brandstofcel-leveranciers demonstreerde Sony drie modellen.

Fuel Cell Expo 2009
Sony toonde de hybride brandstofcellen vlak voor de start van de Fuel Cell Expo 2009, die in Tokyo wordt georganiseerd. De door Sony gedemonstreerde apparaten hebben een methanol-brandstofcel en een lithium-ion-accu naast elkaar. Normaliter levert de brandstofcel de stroom, maar als het aangesloten apparaat te veel stroom trekt springt de accu bij. Als er weinig stroom wordt gevraagd, laadt de brandstofcel de accu weer op. Ook kan de brandstofcel uitgeschakeld worden, zodat alleen de accu stroom afgeeft.

DMFC-brandstofcel
De dmfc-brandstofcellen zijn uitgevoerd als draagbare lader. Een van de modellen kan volgens Sony een mobieltje gedurende een week via een usb-poort van stroom voorzien. Een tweede model kan een maand lang de benodigde energie leveren; dankzij zijn twee usb-poorten kan deze variant ook meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen. Een derde model dat Sony demonstreerde, moet speakers van energie voorzien: een led die op de muziek reageert zou dan bovendien de methanol-brandstof verlichten.

Brandstofcel op dextroglucose
Sony demonstreerde ook cellen die niet werken op methanol, een alcohol, maar op dextroglucose, een suiker. Deze zogenoemde bio-batterijen gebruiken enzymen om glucose af te breken, waarbij elektronen vrijkomen die voor de stroomlevering zorgen. Sony toonde deze techniek al anderhalf jaar geleden, maar heeft de opbrengst inmiddels verbeterd; een bio-batterij genereert nu 2,5mW per centiliter suikerwater. Als publiekstrekker toonde Sony hoe een paar druppels cola de bio-brandstofcel konden voeden; met de op deze manier gegenereerde stroom kon een motortje worden aangedreven.

bron: Tweakers.net

Zie ook
http://nl.wikipedia.org/wiki/DMFC
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu