Neoweb.nl

Sony laat handzame brandstofcel zien

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Sony laat handzame brandstofcel zien
« on: May 06, 2008, 09:51:15 AM »
Sony laat handzame brandstofcel zien

Sony heeft een prototype brandstofcel gedemonstreerd die bedoeld is voor gebruik in mobieltjes en op korte termijn klaar moet zijn voor commercieel gebruik. Het hybride systeem draait op methanol en heeft een lipo-accu aan boord.

Sony liet zijn prototype tijdens de Small Fuel Cells 2008 bijeenkomst in Atlanta zien, die voor de tiende keer werd gehouden. De brandstofcel van het Japanse bedrijf is een hybride dmfc gecombineerd met een Lithium-polymeer-accu. Sony wist de brandstofcel, brandstofpomp, accu en nodige elektronica in een pakketje van 50 bij 30 millimeter te proppen, waardoor het geheel in een mobiele telefoon moet kunnen passen. De accu zou de spanningspieken in de energiebehoefte van mobieltje op moeten vangen.

Dmfc-brandstofcellen zijn weliswaar relatief eenvoudig en veilig, maar weinig efficiƫnt. Sony wist die beperking echter deels op te vangen door zijn eigen op fullereen gebaseerde polymeermembraan en bijbehorende elektrodes te ontwikkelen. Het systeem zou volgens het bedrijf maximaal 3 watt kunnen leveren, maar specificaties van de brandstofcel maakte Sony niet bekend. Wel lieten de ontwikkelaars weten dat hun compacte energieleverancier in staat was een mobieltje van voldoende prik te voorzien om veertien uur tv te kijken op een dieet van slechts tien milliliter methanol.

bron:tweakers.net

links:
http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20080502/151303/